Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-studies geven hoogste startsalaris van alle hbo-opleidingen

Voor schaarse middelen wordt flink betaald, zo ook voor jong techtalent met een hbo-diploma. Dat blijkt uit de jaarlijkse Keuzegids hbo. Alumni van de ICT-studies hebben gemiddeld zelfs het hoogste startsalaris van alle recente afstudeerders van het hbo: 3.206 euro bruto per maand.

Man met een boek in zijn hand en een schoolbord op de achtergrond.
CC0/Pixabay License

De positie van starters op de IT-arbeidsmarkt met een hbo-diploma op zak is nog altijd enorm goed. Niet alleen vindt 73% dat ze goed voorbereid zijn op hun werk, 85% van hen is ook daadwerkelijk aan het werk en 92% werkt zelfs op hbo-niveau. En daar hoort dus ook een flink zakcentje bij, aldus de Keuzegids hbo 2024.

Met de enorme schaarste op de arbeidsmarkt wordt de positie van deze groep alumni bovendien per jaar beter. Vorig jaar werkte 90% van de alumni op hbo-niveau en het startsalaris was toen nog zo’n 300 euro per maand lager. Nu Nederland steeds verder digitaliseert en de behoefte aan IT’ers groeit, maar het aanbod niet even hard meegroeit, wordt er dus ook steeds meer neergelegd voor het talent dat er wél is.

Tekst loopt door onder kader.

Verschillende IT-opleidingen

De Keuzegids hbo 2024 groepeert de bekendste ICT-opleidingen op het hbo onder één noemer: hbo-ICT. Hieronder vallen opleidingen als hbo-ICT, Informatica, Technische Informatica, Bio-informatica en Business IT and management. De genoemde cijfers zijn gemiddelden van alumni van al deze opleidingen.

De meer creatieve opleidingen met een ICT-component – zoals communication and multimedia design (cmd), creative media and game technologies (cmgt) en industrieel product ontwerpen (ipo) – worden gegroepeerd onder de noemer ‘creatieve industrie’. De cijfers met betrekking hiertoe zijn opnieuw gemiddelden van de alumni van al deze opleidingen.

Creatieve hoek van ICT

Ook zij die meer in de creatieve hoek van ICT werken, doen het over het algemeen goed. We hebben het hier over alumni van studies als communication and multimedia design en creative media and game technologies, waarmee je bijvoorbeeld front-end ontwikkelaar, game developer of UX-designer kunt worden.

Ook van hen is 85% aan het werk en 74% werkt ook daadwerkelijk op hbo-niveau. Het startsalaris is ook niet onaardig: gemiddeld verdienen deze alumni aan het begin van hun carrière 2.645 euro bruto per maand. Maar studenten zijn gemiddeld niet heel tevreden met hoe ze voorbereid worden op hun baan. Slechts 44% vindt zich goed voorbereid op het werk.

Veel internationalisering

De stijgende lijn die hbo-ICT-opleidingen de afgelopen jaren zagen op het gebied van de instroom is helaas wel voorbij. In september 2022 zijn er 6.760 nieuwe eerstejaars bijgekomen, net zoveel als een jaar eerder. De kans bestaat echter dat er in 2023-2024 meer eerstejaars bij komen: vanaf dit jaar is de basisbeurs weer terug.

Ook het aandeel vrouwen blijft nog achter: slechts 11% van de nieuwe eerstejaars is vrouw. Bij de meer creatieve studies ligt het aandeel vrouwen wel hoger. Maar liefst 44% van de 3.169 nieuwe eerstejaars is vrouw.

Wat niet verrast, is dat een groot deel van de ICT-studenten internationaal is. Internationale studenten kiezen volgens de Keuzegids namelijk graag voor hbo-ICT-studies. De opleiding hbo-ICT aan Fontys Hogeschool heeft zelfs één van de hoogste aantallen internationale studenten van álle hbo-studies: 1050. Alleen bij Commerciële Economie bij Fontys zijn er meer internationale studenten, namelijk 1.166.

Associate Degrees

Wie ICT wil studeren kan ook kiezen voor een Associate Degree: een tweejarige opleiding aan een hogeschool, waarbij het niveau tussen mbo 4 en hbo-bachelor in ligt. Deze studies zijn populair onder mbo-alumni én onder professionals die zich willen laten om- of bijscholen.

In september 2022 kwamen er 699 nieuwe eerstejaars bij in de Associate Degrees op het gebied van ‘Exact en Informatica’. Zij kozen voor een studie ICT, service management, smart technology of data. 12% van deze nieuwe studenten is vrouw.

Na het behalen van de Associate Degree kunnen alumni doorstromen naar een hbo-opleiding. Ook kunnen zij aan het werk, bijvoorbeeld als programmeur, securityprofessional, adviseur of data-analist.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in