Overslaan en naar de inhoud gaan

Startsalarissen alumni Hbo-ICT flink gestegen

Alumni van Hbo-ICT-opleidingen zijn erg gewild op de arbeidsmarkt, zo blijkt ook dit jaar weer uit de Keuzegids hbo. Volgens de Keuzegids hbo 2023 is maar liefst 86% van alle pas afgestudeerden van de ICT-studies aan het werk, 3% meer dan vorig jaar. En ook de startsalarissen liegen er niet om: het gemiddelde bruto maandsalaris voor pas afgestudeerden is 2.914 euro.
salaris
© Shutterstock
Shutterstock

De ICT-opleidingen op het hbo - waar de studies Hbo-ICT, informatica, technische informatica, business IT en management en bio-informatica onder vallen - zijn nog altijd erg in trek, aldus de Keuzegids hbo 2023. In 2021 steeg de instroom naar 6.760 nieuwe eerstejaars, terwijl dit er in 2020 nog 6.033 waren. Daarmee zet de stijgende lijn van de afgelopen jaren verder door. In 2018 waren er slechts 5.512 nieuwe eerstejaars. Wel blijft het aantal vrouwen nog achter: slechts 12% van de eerstejaars is vrouw.

Arbeidsmarktperspectief opnieuw beter

De Keuzegids geeft geen verklaring voor de explosieve stijging van het aantal eerstejaars, maar mogelijk heeft de goede arbeidsmarktpositie van alumni daar wat mee te maken. Zoals gezegd is maar liefst 86% van alle pas afgestudeerden aan het werk en 90% van hen werkt ook daadwerkelijk op hbo-niveau. 89% heeft bovendien een fulltime baan. Slechts 11% van de studenten studeert door na zijn hbo-opleiding.

Opvallend is dat ook het startsalaris verder blijft stijgen. Alumni kunnen nu rekenen op een bruto maandsalaris van bijna 3.000 euro, maar vorig jaar was dat nog 2.857 euro. Mogelijk heeft dat te maken met de enorme en nog altijd toenemende krapte op de IT-arbeidsmarkt. Het UWV meldde vlak voor de zomer bijvoorbeeld nog dat 63% van de in 2021 ontstane vacatures binnen de ICT-sector moeilijk vervulbaar is. 

Toch blijven er verbeterpunten zichtbaar, aldus de Keuzegids. Zo vindt 28% van de alumni dat ze niet goed voorbereid zijn op een baan. Dat is 1% meer dan vorig jaar. Bovendien blijkt het vaak lastig om de opleiding binnen de reguliere studietijd af te ronden. De Keuzegids signaleert dat studenten Hbo-ICT en informatica op veel plekken meer dan gemiddelde studievertraging oplopen. En ook bij de opleidingen technische informatica en bio-informatica hebben hier relatief vaak last van. 

Associate degrees

De Keuzegids kijkt niet alleen naar de reguliere hbo-studies, maar ook naar de associate degrees. Dit is een tweejarige opleiding aan een hogeschool, waarbij het niveau tussen mbo 4 en hbo-bachelor in ligt. De opleidingen worden zowel gevolgd door mbo-alumni als door professionals die al een aantal jaar werken en zich willen om- of bijscholen. Na de studie kunnen alumni doorstromen naar een hbo-opleiding, maar ook aan het werk gaan als programmeur, softwaretester, securityprofessional of websitebouwer. 

De instroom bij de ICT-associate degrees is vorig jaar iets toegenomen naar 699 nieuwe eerstejaars. 12% van hen is vrouw. Hoeveel van hen na de opleiding verder doorstuderen, meldt de Keuzegids niet. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in