Overslaan en naar de inhoud gaan

Instroom op hbo-ICT-opleidingen flink gestegen

De instroom op hbo-ICT-opleidingen is flink gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In 2020 stroomden zo'n 1.200 meer nieuwe studenten in dan in 2019. En ook de bruto startsalarissen van alumni van ICT-studies op hbo-niveau zijn opnieuw flink gestegen. Recent afgestudeerden kunnen volgens de Keuzegids hbo 2022 rekenen op een bruto maandsalaris van maar liefst 2.857, waarmee ze op de derde plek in de lijst met grootverdieners staan.
Onderwijs
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De hbo-ICT-opleidingen kregen in 2020 maar liefst 6.033 nieuwe eerstejaars in de klas. Dat zijn er veel meer dan in 2019 en in 2018, toen er respectievelijk 4.838 en 5.512 nieuwe eerstejaars instroomden. Dat blijkt uit de Keuzegids hbo 2022. Waarom er zo'n enorme stijging is in de instroom, maakt de Keuzegids niet duidelijk. Maar wie kijkt naar de positie van hbo-opgeleide ICT'ers op de arbeidsmarkt, ziet daar wel mogelijke verklaringen.

Zo is het startsalaris voor hbo-ICT-gediplomeerden niet alleen al jaren hoger dan bij de meeste andere studies, het salaris blijft ook ieder jaar flink stijgen. In 2019 lag het startsalaris nog op 2.665 euro bruto per maand, in 2020 werd dat al 2.774 euro en nu is dat bedrag dus verder gestegen naar maar liefst 2.857 euro bruto per maand. Opvallend is echter dat ook andere salarissen stijgen. Net als vorig jaar staat Elektrotechniek bovenaan de lijst met grootverdieners, met een bruto startsalaris van 2.866 euro per maand. Op de tweede plaats staat met 2.860 euro bruto per maand Technische bedrijfskunde, gevolgd door de ICT-opleidingen.

Kleine groep studeert door

Het stijgende startsalaris hangt ongetwijfeld samen met de extreme krapte op de IT-arbeidsmarkt. ABN AMRO rapporteerde in september dit jaar bijvoorbeeld nog dat een derde van de vacatures voor programmeurs onvervulbaar is. Toch zijn lang niet alle alumni van hbo-ICT aan het werk: 83% zegt een baan te hebben, 2% minder dan vorig jaar. 90% van hen werkt fulltime en 92% werkt op hbo-niveau.

Associate degree

Diverse onderwijsinstellingen bieden tegenwoordig ook een associate degree-opleiding aan rondom ICT. Dit is een tweejarige opleiding aan een hogeschool, waarbij het niveau tussen mbo-4 en hbo-bachelor in ligt. Deze studies worden zowel gevolgd door afgestudeerden van het mbo als door professionals die al een aantal jaar werken en zich willen om- of bijscholen.

In 2020 stroomden er 676 nieuwe eerstejaars in op associate degrees rondom ICT en informatica. 12% van hen was vrouw, 88% man. Alumni kunnen na de studie doorstromen naar een hbo-opleiding, maar ook aan de slag gaan als programmeur, softwaretester, securityprofessional of websitebouwer. Hoeveel van hen de studie afmaken en doorstromen of direct aan het werk gaan, is niet duidelijk. De Keuzegids deelt daar geen cijfers over. 

De 17% die nu niet aan het werk is, zit echter niet per se werkloos op de bank. Er is ook een groep die ervoor kiest verder te studeren: 11% geeft aan hiervoor te kiezen. Mogelijk willen zij beter voorbereid worden op hun toekomstige baan. Zeker een kwart van de alumni (27%) vindt namelijk niet dat ze met hun hbo-ICT-studie goed voorbereid zijn op een baan. 

Nog altijd veel studievertraging

Ook blijkt uit de Keuzegids hbo 2022 dat veel studenten studievertraging oplopen. Hoewel dit jaar niet meer precies genoemd wordt hoeveel studenten binnen vijf jaar een diploma op zak hebben, is uit de prestaties van de scholen wel duidelijk dat studenten vaak vertraging oplopen. Zeker hbo-ICT-studenten van HZ in Middelburg lopen vaak uit, maar ook in Amsterdam, Groningen, Haarlem, Leiden en Rotterdam komt studievertraging vaak voor. Overigens is dat vaak pas na het eerste jaar: de meeste scholen zien een gemiddeld of zelfs bovengemiddeld aantal studenten doorstromen naar het tweede jaar. 

Bij studies als Informatica en Technische Informatica is een ander beeld zichtbaar. Niet alleen lopen veel studenten daar studievertraging op, er vallen ook bovengemiddeld vaak studenten uit in het eerste jaar. Alleen de Informatica-studies in Breda en Emmen en de Technische Informatica-opleiding in Breda ziet een gemiddeld aantal studenten doorstromen naar jaar twee. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in