Overslaan en naar de inhoud gaan

Een derde van vacatures voor programmeurs is onvervulbaar

De IT-sector is in de eerste helft van 2021 flink gegroeid. De krapte op de arbeidsmarkt steeg echter ook, zeker onder programmeurs. Dat blijkt uit een rapport van ABN AMRO over de stand van de sector Technologie, Media en Telecom.
Werven personeel
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De omzetgroei in de IT-sector stagneerde even in 2020, maar krabbelde aan het begin van 2021 weer op, stelt ABN AMRO in zijn rapport 'Stand van TMT'. Waar de omzetgroei in 2020 nog op 0% uitkwam, is dat in juli 2021 alweer ruim 10%. Volgens de bank wordt die groei onder meer gedreven door een versnelde toename van IT-outsourcing en een stijgende vraag naar cloud- en securityoplossingen. Daarnaast komt de vraag naar IT-dienstverlening weer op gang.

Ook de telecomsector heeft een goed eerste halfjaar achter de rug. Daar kwam de omzetgroei uit op krap 5%. Volgens ABN AMRO trekt de zakelijke markt aan en groeien de inkomsten uit roaming. Daarnaast lijkt de inzet van KPN op de verdere uitrol van glasvezel zijn vruchten af te werpen: de opbrengsten per klant stijgen, evenals de verhuurinkomsten van het glasvezelnetwerk aan andere providers. 

Ondernemers in de IT-sector kijken dan ook veelal positief naar de toekomst. In augustus verwachtte zo'n 20% van hen een omzetstijging te zien in de komende drie maanden. In januari dit jaar was dat nog ruim 10%.

Arbeidsmarkt blijft krap

De arbeidsmarkt in de gehele TMT-sector - waar ook mediabedrijven en communicatiebureaus onder vallen - blijft helaas krap. Het percentage onvervulbare vacatures voor beroepen gerelateerd aan deze sector steeg zelfs, van 14% in januari dit jaar tot bijna 17% eind juli. 

De grootste mismatch is zichtbaar onder IT-programmeurs: eind juli bleef ruim een derde van de 3.000 vacatures onvervuld. En ook onder ontwikkelaars is sprake van een flinke mismatch op de arbeidsmarkt: van de ruim 4.000 vacatures is zo'n 30% onvervulbaar. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in