Loopbaan

Carriere
vacature

Een derde van vacatures voor programmeurs is onvervulbaar

IT-sector groeit sterk door outsourcing, cloud en security. 

10 september 2021

IT-sector groeit sterk door outsourcing, cloud en security. 

De IT-sector is in de eerste helft van 2021 flink gegroeid. De krapte op de arbeidsmarkt steeg echter ook, zeker onder programmeurs. Dat blijkt uit een rapport van ABN AMRO over de stand van de sector Technologie, Media en Telecom.

De omzetgroei in de IT-sector stagneerde even in 2020, maar krabbelde aan het begin van 2021 weer op, stelt ABN AMRO in zijn rapport 'Stand van TMT'. Waar de omzetgroei in 2020 nog op 0% uitkwam, is dat in juli 2021 alweer ruim 10%. Volgens de bank wordt die groei onder meer gedreven door een versnelde toename van IT-outsourcing en een stijgende vraag naar cloud- en securityoplossingen. Daarnaast komt de vraag naar IT-dienstverlening weer op gang.

Ook de telecomsector heeft een goed eerste halfjaar achter de rug. Daar kwam de omzetgroei uit op krap 5%. Volgens ABN AMRO trekt de zakelijke markt aan en groeien de inkomsten uit roaming. Daarnaast lijkt de inzet van KPN op de verdere uitrol van glasvezel zijn vruchten af te werpen: de opbrengsten per klant stijgen, evenals de verhuurinkomsten van het glasvezelnetwerk aan andere providers. 

Ondernemers in de IT-sector kijken dan ook veelal positief naar de toekomst. In augustus verwachtte zo'n 20% van hen een omzetstijging te zien in de komende drie maanden. In januari dit jaar was dat nog ruim 10%.

Arbeidsmarkt blijft krap

De arbeidsmarkt in de gehele TMT-sector - waar ook mediabedrijven en communicatiebureaus onder vallen - blijft helaas krap. Het percentage onvervulbare vacatures voor beroepen gerelateerd aan deze sector steeg zelfs, van 14% in januari dit jaar tot bijna 17% eind juli. 

De grootste mismatch is zichtbaar onder IT-programmeurs: eind juli bleef ruim een derde van de 3.000 vacatures onvervuld. En ook onder ontwikkelaars is sprake van een flinke mismatch op de arbeidsmarkt: van de ruim 4.000 vacatures is zo'n 30% onvervulbaar. 

4
Reacties
Bop 27 oktober 2021 21:22

Men vraagt nog steeds om schapen met 5 poten.
'Doe dat ook maar...'

Jantje 13 september 2021 22:49

Bedrijven willen alleen 'Top Talent' binnenhalen !
Dat gaat natuurlijk niet werken als je deze talenten vervolgens een 'markt comform' salaris biedt.
Bij een Top-talent hoort ook een Top Salaris !

Corneel Bezemsteel 13 september 2021 21:23

Probleem is dat bedrijven HBO verplicht stellen terwijl er zoveel goede programmeurs zijn maar nu net dat diploma niet heeft.....

Hans Bezemer 10 september 2021 23:59

Wellicht zou het helpen als de vacatures voor programmeurs ook om programmeren draaiden. Talen als Java en Python kan ik geen programmeren noemen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.