Overslaan en naar de inhoud gaan

Informatiekunde één van minst populaire vakken op middelbare school

Informatiekunde is alles behalve een populair vak op de middelbare school. Zeker vwo-meisjes vinden het vak veel minder leuk dan tien jaar geleden: in 2011-2012 gaven ze het vak nog gemiddeld een 7,6, nu is dat een 6,6. Dat stelt Qompas op basis van onderzoek naar 270.000 leerlingen op havo en vwo in 2022-2023. 

Schoolbord, met daarvoor een boek met een bril erop.
Shutterstock.com

Scholieren op havo en vwo hebben twee vakken die zij in het onderzoek als minst favoriet bestempelen: levensbeschouwing en informatiekunde. Op de havo vindt nog geen één op de vijf  scholieren informatiekunde (heel) interessant, op vwo vindt net iets meer dan 20% dat. 

Daarmee is de populariteit van het vak in de afgelopen jaren flink afgenomen. Waar in schooljaar 2011-2012 36% van alle havo- en vwo-scholieren informatiekunde (heel) interessant vond, was dat in 2022-2023 nog maar 20%. Het enige andere vak met zo'n afname in interesse is muziek. Het vak krijgt nu gemiddeld een 6,5 van havo-scholieren, terwijl dat in eerdere jaren nog een 7 was. Vwo'ers geven het vak nu gemiddeld een 6,7, terwijl dat tien jaar eerder nog een 7,3 was. 

Verschil tussen jongens en meisjes

Op alle niveaus daalde de populariteit van het vak in de afgelopen jaren. Onder jongens daalde de interesse in het vak van gemiddeld 53% in 2011-2012 naar slechts 30% in 2022-2023. Onder meisjes daalde het interesseniveau in dezelfde periode van gemiddeld 18% naar 11%. 

Tussen de twee niveaus zijn wel verschillen: havo-jongens (26%) hebben minder interesse in informatiekunde dan vwo-jongens (34%). Hetzelfde geldt onder meisjes: 9% van de meisjes op de havo vindt informatiekunde (heel) interessant, terwijl dat op vwo 12% is.  

Doorstroom stokt ook

Uit de Techniekpactmonitor bleek eerder dit jaar dat ook de doorstroom naar het vervolgonderwijs stokt. In 2022 daalde de instroom in bètatechnisch onderwijs op het hbo van 24.464 naar 22.791, wat uitkomt op 23% van het totale aantal studenten. Op het wo daalde het aantal van 27.146 naar 26.203. 

"De uitdagingen van de sector stapelen zich op. Naast dat wij alle zeilen moeten bijzetten om, ondanks de leerlingendaling, toch voldoende instroom te realiseren, zal ook de arbeidsbesparende innovatie een tandje hoger en sneller moeten”, zei Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact, daarover. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in