Overslaan en naar de inhoud gaan

Tekort aan IT'ers frustreert tolheffing voor vrachtwagens

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zoekt IT’ers om het IT-platform te ontwikkelen waarmee tol wordt geheven bij vrachtwagens. Dat blijkt uit een voortgangsrapportage over het project, dat zo’n 400 miljoen euro kost.
© Nvidia
Nvidia

Onlangs sprak het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) zorgen uit over de planning van het ICT-project dat ervoor moet zorgen dat transportbedrijven vrachtwagenheffing in 2026 betalen per gereden kilometer. Hoewel AcICT positief is over de opzet van het project, is de planning is niet goed onderbouwd en mogelijk onnodig duur, schreef het college vorige week in een advies.

In een reactie op de adviezen van AcICT meldt de minister in een voortgangsrapportage dat er nog het nodige moet gebeuren op IT-gebied. Het RDW gaat een aanbesteding starten voor de waarnemingsapparatuur met de bijbehorende backoffice in voorbereiding. Daarmee wordt het mogelijk om vrachtwagens waar te nemen met wegkantapparatuur.   

Het RDW werkt ook aan inrichting van een ICT-backoffice en -platform dat nodig is om het heffingssysteem straks goed te laten werken, schrijft minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers. Hij stipt daarbij wel een mogelijk probleem aan. “In verband met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is er extra aandacht voor werving van personeel om voldoende capaciteit te hebben voor de uit te voeren werkzaamheden.”

Salary Survey 2023
Salary Survey 2023

DOE MEE AAN ONS SALARISONDERZOEK!

Is jouw salaris eigenlijk wel marktconform, ook met de recente inflatie? En is het salaris wel het belangrijkste voor je tevredenheid in werk? AG Connect en Berenschot onderzoeken dit en meer rondom salarissen, arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden van IT'ers in het jaarlijkse salarisonderzoek. Doe ook mee en maak kans op een LEGO Atari® 2600 ter waarde van 239,99 euro!

Salary Survey 2022

Tekort IT'ers 

Het tekort aan IT’ers in Nederland blijft groeien en de gevolgen ervan zijn steeds nadrukkelijker aanwezig. AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur onderzochten de situatie bij 52 overheden en overheidsorganisaties waaronder Defensie, de Belastingdienst, NVWA en lokale overheden. De komende jaren komt de overheid duizenden IT’ers tekort.

De gevolgen van het tekort aan IT’ers zijn steeds meer merkbaar. Zo loopt meer dan driekwart (76%) van de overheden vast met hun IT-projecten, omdat er geen mensen te vinden zijn die de klus kunnen klaren. Zo’n 85% is aan het prioriteren in IT-projecten: er is in zo’n geval niet genoeg capaciteit om tegelijkertijd aan meerdere IT-projecten te werken. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in