Verplichte kennis over AI ontbreekt bij HR en medewerkers: privacy-uitglijders liggen op de loer
- Het gebruik van AI op de werkvloer neemt razendsnel toe, maar ondertussen is het merendeel van de HR-professionals niet op de hoogte van de AI Act.
- Dit blijkt uit onderzoek van Visma YouServe onder ruim 500 HR-professionals.
- Ondertussen wordt wel al door 45 procent van de HR-professionals en afdelingen AI ingezet.
- Lees ook: Microsoft-manager geeft ontslagen collega's raad over hoe ze AI kunnen inzetten bij werkloosheid

Het gebruik van AI op de werkvloer neemt razendsnel toe, maar ondertussen is het merendeel van de HR-professionals niet op de hoogte van de AI Act, de Europese richtlijn waar organisaties aan moeten voldoen.
Dit blijkt uit onderzoek van Visma YouServe onder ruim 500 HR-professionals waar ICT Magazine over bericht. De Europese verordening moet ervoor zorgen dat de rechten van mensen en bedrijven beschermd zijn bij het gebruik van AI.
Zo mogen verboden AI-systemen niet meer op de EU-markt en moeten grote AI-modellen aan eisen voldoen. Sinds februari dit jaar zijn werkgevers ook verplicht om hun medewerkers AI-geletterd maken. Ze moeten de basis van AI kennen en weten hoe ze AI-tools op een verantwoordelijke manier kunnen gebruiken.
Toch is 69 procent van de HR-professionals niet op de hoogte van de AI Act, blijkt uit het onderzoek van Visma YouServe onder 500 HR-professionals. Ondertussen wordt wel al door 45 procent van de HR-professionals en afdelingen AI ingezet.
AI wordt al veelvuldig gebruikt
AI wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het opstellen van functieprofielen (22 procent), het automatisch genereren van documenten of het accorderen van mutaties (19 procent) en digitale hulp bij terugkerende vragen (17 procent).
Hoewel AI al veel wordt ingezet, zijn er wel zorgen. Zo zegt 34 procent van de HR-professionals terughoudend te zijn met het gebruik van AI vanwege zorgen over privacy en de veiligheid van gevoelige HR-data.
Dat het mis kan gaan blijkt uit een rechtszaak die arbeidsrechtadvocaat Marcus Draaisma behandelde. Een medewerker was op staande voet ontslagen omdat hij bedrijfsgevoelige informatie invoerde in ChatGPT. Tijdens de zitting bleek dat het de medewerker niet bekend was dat AI-gebruik tot ontslag zou kunnen leiden: “Iedereen doet het toch”, zei hij.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op HR Praktijk
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee