Overslaan en naar de inhoud gaan

Het wordt voor iedereen onbetaalbaar om AI-talent in huis te halen

  • Grotere techbedrijven schermen tegenwoordig met bonussen van miljoenen dollars om AI-talent binnen te halen.
  • Ook kleinere bedrijven moeten daardoor mee in de deze race als ze niet achter willen blijven.
  • Uit onderzoek blijkt dat bonussen voor AI-talent nu al regelmatig boven de twee ton uitkomen.
  • Lees ook: Zijn we te makkelijk onder de indruk van het kunnen van AI?

In de jacht op AI-talenten worden steeds grotere wervingsbonussen gebruikt. CEO Mark Zuckerberg van Meta liet onlangs weten 100 miljoen dollar over te hebben voor toptalent. Hoewel het hier om een uitzondering gaat bij een van de grootste techbedrijven, blijkt uit onderzoek dat ook kleinere ondernemingen al meerdere tonnen bieden om talent aan zich te binden.

De AI-hype bevindt zich niet alleen op de beurs, maar ook op de arbeidsmarkt. De strijd om goed en gekwalificeerd personeel te vinden met voldoende kennis van kunstmatige intelligentie wordt steeds heftiger. Dat is te zien aan de exorbitante bedragen die geboden worden om AI-talent over te halen. 

Uit onderzoek van J. Thelander Consulting blijkt dat deze strijd niet alleen bij de Meta's en OpenAI's van de wereld gestreden wordt, maar ook in toenemende mate bij de kleinere techbedrijven plaatsvindt. Het bedrijf ondervroeg 153 partijen en kwam erachter dat er regelmatig bedragen van 200.000 dollar geboden werden om data-analisten met kennis van machine learning aan te trekken.

Hoewel deze ontwikkeling goed te verklaren is, viel het de onderzoekers op dat er ook voor andere, lagere functies in het vakgebied stelselmatig een hoger loon geboden werd. 

Ook opmerkelijk aan het onderzoek is het feit dat de hoogste bonussen vooral werden geboden bij de bedrijven die nog geen winst maakten en in sommige gevallen zelfs geen omzet boekten. 

Mensen moeten het verschil gaan maken in de AI

Dat techbedrijven ineens bereid lijken om gigantische bedragen te investeren in het vinden van AI-talent, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Vooral bij AI-makers is sinds eind vorig jaar, toen men zich begon te realiseren dat AI-modellen niet simpelweg beter werden door er meer computerkracht tegenaan te gooien, men zich bewust dat er op andere fronten vooruitgang geboekt moet worden.

Op dit moment lijkt zich dat vooral te uitten in het vinden van het beste en het slimste personeel die daadwerkelijk de volgende stap in AI kunnen bedenken en ontwikkelen. Het algemene idee is nu dat deze mensen het verschil kunnen maken en er dus ook voor kunnen zorgen dat de concurrentie voor wordt gebleven.

Valkuil bij aannemen van AI-talent

Tegelijk lijkt een belangrijke valkuil in de AI-wereld nog niet gedicht te worden: er worden relatief korte contracten getekend. Dat wil zeggen dat AI-talent met met een lucratieve deal wordt binnengehaald, maar vervolgens na enkele maanden met zijn kwaliteiten en nieuwe ervaring onder de arm bij een ander bedrijf aan de slag gaat, of in sommige gevallen zelfs zijn of haar eigen bedrijf begint.

Dat laatste is ontwikkeling die de AI-talenten zelf teweeg hebben gebracht, waarschijnlijk tegen de zin van de bedrijven in. Het is nu eenmaal zo dat ze op dit moment zo goed in de markt liggen, dat ze in de meeste gevallen hun contracten kunnen vormgeven.

Dit alles heeft vanzelfsprekend ook uitwerking op de dynamiek binnen de bedrijven die mensen aannemen met monsterbonussen. Bestaande werknemers zullen hierdoor ook hogere eisen gaan stellen, of wellicht makkelijker vertrekken, om overduidelijke redenen.

AI-kennis in huis halen wordt aanzienlijk duurder

Hoewel Zuckerberg heeft aangegeven dat zijn aanbod alleen geldt voor de enkele unieke posities binnen zijn bedrijf, geeft het wel aan de strijd om AI-talent voorlopig nog niet gestreden is. Ook maakt het inzichtelijk dat de focus van de ontwikkeling van AI zich aan het verschuiven is en dat dit de vraag naar AI-kennis op korte termijn alleen maar zal aanwakkeren.

Uiteindelijk betekent dit voor alle bedrijven die iets met AI willen doen, dat het vinden van AI-talent niet alleen lastiger, maar vooral ook veel prijziger wordt en dat daartegenover ook nog eens minder aantrekkelijke voorwaarden gesteld worden. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in