Overslaan en naar de inhoud gaan

Het lijkt er niet op dat AI-gebruik op korte termijn goedkoper wordt

  • De inzet van AI-modellen zou door de doorgaande ontwikkelingen steeds goedkoper moeten worden.
  • Dit komt vooral doordat oudere en dus goedkopere modellen interessanter worden voor meer toepassingen.
  • Toch blijft deze ontwikkeling in de praktijk uit, omdat klanten steevast het nieuwste van het nieuwste willen.
  • Lees ook: EU overweldigd door interesse voor AI-gigafabrieken
Geld in een portemonnee
Markus Kammermann/Unsplash

Nu AI-bedrijven hun AI-modellen bij elke nieuwe variant slechts marginaal verbeteren en er steeds meer concurrentie op de markt ontstaat, zou je zeggen dat de prijzen voor het afnemen van AI-dienstverlening moeten dalen. Toch is men steeds meer kwijt aan de inzet van de technologie.

De toekomst voor AI-makers ziet er niet heel rooskleurig uit. Sinds de explosieve opkomst de open-source-modellen van het Chinese DeepSeek, is de aanname dat er het aanbieden van AI-dienstverlening uiteindelijk verzandt in een concurrentiestrijd op prijs.

De reden hiervoor is even simpel als voor de hand liggend: AI-modellen lijken steeds meer op elkaar. Als OpenAI met een nieuwe GPT komt, dan is het wachten tot Anthropic en Google op z'n minst dezelfde of een betere variant van de vernieuwende functionaliteit aan hun AI-modellen toevoegen. Dat maakt dat het voor klanten uiteindelijk niet heel veel meer uitmaakt bij welke aanbieder ze hun toegang tot AI-modellen afnemen.

Hoewel we op dit moment dit scenario nog niet zien ontstaan, bieden AI-bedrijven toegang tot hun AI-modellen wel stelselmatig goedkoper aan. Het gaat hierbij vooral om de oudere modellen, die minder goed presteren dan het nieuwste van het nieuwste. Maar dat maakt ze voor heel veel bedrijfsmatige toepassingen niet per se minder interessant.

Het feit dat GPT 4.5 bijvoorbeeld vooral empathischer en menselijker communiceert dan zijn voorganger, kan wellicht relevant zijn voor inzet bij klantcontact, maar voor interne toepassingen hoeft dit geen meerwaarde te zijn. Er zou dan eenvoudig op kosten bespaard kunnen worden door te kiezen voor een ietwat oudere GPT.

AI wordt alleen maar duurder

Toch gebeurt deze eenvoudige manier van kostenbesparing in de praktijk niet, blijkt uit navraag van The Information. Bedrijven die voor de bouw van hun AI-tools op de AI-modellen van de grotere namen leunen, haasten zich doorgaans om het nieuwste van het nieuwste in het aanbod te verwerken. Niet omdat ze dit per se zelf graag willen, maar vooral omdat klanten hiernaar vragen. Het snel hebben en kunnen aanbieden van de nieuwste functionaliteiten is daarmee een belangrijke manier geworden waarop bedrijven zich proberen te onderscheiden op de markt.

Dat wil niet zeggen dat er alleen maar wordt gewerkt met de duurste AI-modellen. Bedrijven kijken ook steeds vaker naar de adoptie van open-source-modellen en wordt er steeds vaker gegrepen naar on-device AI-modellen. Dat laatste is een opkomende tak van sport, want steeds meer apparaten hebben dit soort functionaliteiten aan boord die in essentie taken gratis kunnen uitvoeren.

Ook wordt er steeds meer gekeken naar het verdelen van AI-taken onder verschillende modellen. Hierbij wordt het nieuwste en duurste model als primair gezien, maar worden bepaalde minder belangrijke taken uitgevoerd door kleinere en goedkopere modellen. Hierdoor kunnen de kosten ook beperkt worden.

Gesubsidieerd door investeerders

Dan hebben we het bij dit alles nog niet gehad over het feit dat zowel AI-makers als de AI-startups en andere AI-toolbouwers hun waar vooralsnog gesubsidieerd door miljoenen investeringen aanbieden. Deze partijen kunnen tot dusver met een extreem lage of zelfs negatieve marge opereren.

Het is de vraag hoe lang ze dit kunnen blijven volhouden nu investeerders langzaam maar zeker toch kritischer worden over aan wie ze hun geld beschikbaar stellen. De tijden van 'iets doen met AI' en daarmee miljoenen ophalen zijn al langer voorbij.

Uiteindelijk zal er een richting gekozen moeten worden. Dit kan betekenen dat hogere kosten doorberekend worden, maar kan ook inhouden dat goedkopere of open-source AI-modellen de voorkeur krijgen, en kosten dus zullen gaan dalen.

Tot die tijd, en zolang AI-bedrijven de stijgende kosten wegstrepen tegen de investeringen en de drang blijven houden om marktaandeel te winnen, kunnen afnemers er nog van uitgaan dat hun kostenplaatje niet of nauwelijks zal veranderen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in