Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer IT'ers zoeken naar nieuwe baan, salaris belangrijkste 'pullfactor'

Het aantal IT'ers dat naar een nieuwe baan zoekt, blijft toenemen. Dat stelt Hello Professionals in zijn kwartaalupdate over de IT-arbeidsmarkt. In het tweede kwartaal van 2023 steeg het aantal IT'ers dat actief naar nieuw werk zoekt naar 6%, tegenover 1% aan het begin van het jaar.
hipster dollars
© Shutterstock
Shutterstock

Hoewel meer IT'ers nu actief naar ander werk zoeken, betekent dit niet dat het totaal aantal IT'ers dat open staat voor nieuw werk significant is veranderd. In het afgelopen halfjaar nam de groep latent zoekende IT-professionals namelijk af naar 39%. "Deze daling suggereert dat sommige professionals hun passieve houding ten opzichte van het zoeken naar nieuwe kansen hebben laten varen en nu actiever op zoek zijn naar verbeterde carrièremogelijkheden", verklaart Hello Professionals in zijn IT-arbeidsmarktmonitor.

Ook valt op dat er een verschuiving is in de zogeheten 'pullfactoren' - redenen om een nieuwe baan aan te nemen. In het eerste kwartaal van dit jaar vonden IT'ers een goed werksfeer nog de belangrijkste pullfactor, gevolgd door een goed salaris en een vast contract. Maar in het tweede kwartaal nam het salaris opeens de eerste plek in. Daarnaast signaleert Hello Professionals dat de CAO belangrijker wordt: deze staat nu op de vijfde plek, terwijl de CAO eerder onderaan de lijst met pullfactoren stond. "Dit kan worden toegeschreven aan de krapte op de arbeidsmarkt en het inflatierecord, waardoor de arbeidsbonden meer invloed hebben gekregen."

Maar de meeste IT'ers zoeken nog altijd niet naar ander werk, aldus de monitor. 53% van de techprofessionals zegt helemaal niet naar ander werk te zoeken, en die groep is in de eerste zes maanden van 2023 relatief stabiel gebleven. Het UWV ziet wel dat het aantal werklozen in de IT sinds februari weer iets toeneemt: in juni steeg dat aantal naar 3590, tegenover 3325 in februari dit jaar. 

Tekst loopt door onder kader

Salary Survey 2023
Salary Survey 2023

Doe mee aan ons salarisonderzoek!

Om welk salaris kun je eigenlijk vragen aan de onderhandelingstafel? Wat is marktconform, zeker met de recente inflatie? En welke andere secundaire arbeidsvoorwaarden komen veel voor onder techprofessionals? AG Connect en Berenschot onderzoeken dit en meer rondom salarissen, arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden van IT'ers in het jaarlijkse salarisonderzoek. Doe ook mee en maak kans op een LEGO Atari® 2600 ter waarde van 239,99 euro!

Salary Survey 2022

Aantal vacatures stijgt weer

Tegelijkertijd nam in het tweede kwartaal het aantal vacatures weer toe, na een kleine dip in de eerste drie maanden van het jaar. In totaal werden in het tweede kwartaal 13.344 unieke IT-vacatures geplaatst, wat een stijging van 7% betekent. Volgens Hello Professionals is vooral de vraag naar werkplekbeheerders en systeembeheerders toegenomen. 

De krapte op de IT-arbeidsmarkt is dus ook nog zeker niet voorbij. Werkgevers lijken daar ook meer rekening mee te houden: in het eerste kwartaal van dit jaar signaleerde Hello Professionals al dat er meer vraag komt naar junior IT-professionals en IT'ers met een mbo-achtergrond. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in