Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkgevers vragen vaker naar junioren en mbo-talent

Werkgevers zoeken iets vaker naar junior IT-professionals en mbo-opgeleiden. Dat stelt detacheerder Hello Professionals in zijn IT-arbeidsmarktmonitor over het eerste kwartaal van 2023. Ook is het aantal techprofessionals dat actief naar werk zoekt iets gestegen: van 1% naar 3%.
Personeel werven
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Werkgevers vroegen tot nu toe notoir weinig naar mbo-geschoolde IT'ers. Volgens Hello Professionals was de vraag naar mbo'ers in vacatures in de eerste drie maanden van 2021 slechts 19%. Experts constateerden eerder al dat dit met stereotypen te maken kan hebben. Klanten verwachten bij hbo werk- en denkniveau dat er iemand achter zit die snel verbindingen kan leggen en mee gaat denken. Dat ze zelfstandig werken”, vertelde Kirsten Bults, people & development director bij detacheerder Linden-IT, eerder bijvoorbeeld. “Maar als je die verwachtingen naar mbo’ers uitspreekt, kunnen zij dat ook. Het duurt misschien iets langer voor ze daar zijn, maar ze kunnen het wel.”

2 belangrijke redenen

Maar de vraag naar deze groepen is in het afgelopen kwartaal dus gestegen. In de eerste drie maanden van 2023 was de vraag naar mbo'ers in vacatures 26%. Maarten Cobelens, algemeen directeur van Hello Professionals, zegt desgevraagd dat er twee belangrijke redenen zijn. Allereerst stellen werkgevers door de enorme krapte op de IT-arbeidsmarkt hun eisen wat bij. Daarnaast worden er meer vacatures geplaatst waarbij "meer gespeeld wordt met het vragen naar mbo- of hbo-niveau". De stijging ging dan ook geleidelijk: de afgelopen kwartalen nam de vraag procentueel gezien steeds iets toe.

Eenzelfde trend is zichtbaar in de vraag naar junioren. In het eerste kwartaal van 2021 was de vraag naar deze groep nog 33%, maar in het derde kwartaal van 2022 steeg dat naar 38%. In de eerste drie maanden van 2023 is die vraag nog verder gestegen, namelijk naar 44%. Volgens Cobelens komt dat met name doordat bedrijven inzien dat ze nu zelf moeten investeren in het verder en zelf opleiden van techtalent, als zij in de toekomst voldoende IT-expertise in huis willen hebben. Tegelijkertijd neemt de vraag naar mediors juist wat af: van 62% naar 54%. De vraag naar senior professionals is gelijk gebleven, aldus Hello Professionals.

IT'ers zoeken vaker naar werk

Ook valt op dat er iets meer IT'ers zijn die actief naar een baan zoeken dan in het eerste kwartaal van 2022. In totaal gaat het dus om 3%. Tegelijkertijd is het aantal IT-vacatures met 6% gedaald ten opzichte van het derde kwartaal van 2022: naar 12.501 stuks. Opvallend, vindt Hello Professionals, omdat de IT-sector de afgelopen jaren juist enorm groeide.

Toch betekent dit niet direct dat er veel lucht komt op de arbeidsmarkt. In absolute getallen daalde het aantal openstaande vacatures met slechts 650 stuks en zoekt slechts een fractie van de IT'ers dus actief naar ander werk. Het UWV noemt de IT-arbeidsmarkt dan ook nog altijd zeer krap.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in