Overslaan en naar de inhoud gaan

Tech-arbeidsmarkt blijft zeer krap, ondanks minder open vacatures

De tech-arbeidsmarkt blijft extreem gespannen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV. In het vierde kwartaal van 2022 werd de arbeidsmarkt nog altijd als 'zeer krap' aangemerkt. Zeker onder software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten is de spanning hoog.
Werknemers
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De krapte op de IT-arbeidsmarkt is al jaren groot, wat betekent dat er veel vraag is naar techprofessionals en weinig aanbod. In het tweede kwartaal van 2020 was even een tijdelijke dip zichtbaar - als gevolg van de start van de Covid-19-pandemie - maar daarna nam de krapte snel weer toe.

De krapte zit bovendien in heel Nederland: er is geen enkele regio waar de spanning lager is. Wel zijn er verschillen zichtbaar tussen de beroepsgroepen. De krapte is het grootste onder software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten, maar heel ietsje lager in de beroepsgroep gebruikersondersteuning ICT. Een verklaring daarvoor geeft het UWV niet.

Minder vacatures

Wel valt op dat het aantal openstaande vacatures in het vierde kwartaal van 2022 wat gedaald is. In totaal staan er 28.000 vacatures open, aldus het UWV, tegenover 34.700 in het derde kwartaal. Daarmee zet de daling die in dat derde kwartaal gestart is voorlopig door. 

Ook ontstonden er in de laatste drie maanden van 2022 flink minder nieuwe vacatures. Er kwamen 20.250 vacatures bij, terwijl dat er een kwartaal eerder nog 26.350 waren. 

UWV deelt 34 tips

De techarbeidsmarkt is echter niet de enige sector waarin de krapte groot is. In vrijwel alle branches kampen werkgevers met personeelstekorten. Om die op te lossen, deelt het UWV 34 adviezen, verdeeld over drie strategieën. Die strategieën omvatten het aanboren van nieuw talent - bijvoorbeeld via stages voor studenten of het loslaten van harde functie-eisen - het anders organiseren van werk en het binden en boeien van werknemers, bijvoorbeeld via aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en een zorgvuldig inwerktraject.

Tech-arbeidsmarktexperts Marieke Duijndam van het UWV en Jelmer Schreuder van NLdigital raadden techwerkgevers in december bovendien aan om anders te gaan werven. Zo adviseren zij specifiek om met omscholers aan de slag te gaan, die ook onder het al bestaande personeel gevonden kunnen worden. “Ga buiten de vijver vissen en leid je eigen personeel op. Zij zijn vaak ook trouwer en kunnen alles wat je nodig hebt. Die kans blijft nu vaak nog liggen", aldus Schreuder. 

Daarnaast opperen de twee om meer parttime-opties te bieden en te kijken naar neurodiverse mensen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in