Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal werklozen in de tech blijft stabiel

Terwijl in big tech de ene ontslagronde na de ander aangekondigd wordt, blijft het aantal ICT'ers in de WW in Nederland stabiel. In februari liepen er 3.325 WW-uitkeringen voor mensen met een techberoep, precies evenveel als een maand eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV.
Focus computerscreens night
© Shutterstock
Shutterstock

Ten opzichte van een jaar eerder is er wel sprake van een afname, namelijk van 9,6%. Maar de afgelopen paar maanden lijkt een ondergrens bereikt te zijn van het aantal werkloze ICT'ers in Nederland. Als er al een afname zichtbaar is, is die minimaal. En in diverse maanden was er zelfs sprake van een stijging in het aantal WW-uitkeringen voor ICT'ers, wat ook in januari 2023 het geval bleek.

Het gaat echter nog altijd om een hele kleine groep IT'ers die in de WW zit. Volgens de meest recente cijfers van het CBS telt Nederland zo'n 556.000 ICT'ers, wat betekent dat nog geen procent van hen in de WW zit. 

Verdeling van uitkeringen

De meeste uitkeringen zijn nog altijd voor ICT'ers tussen de 27 en 50 jaar, namelijk 1.734. Daarnaast zijn er 1.347 uitkeringen voor 50-plussers. Overigens is die verdeling niet vreemd: de meeste werkenden in de tech zijn volgens pre-DICT - het Expertisecentrum Digitalisering ICT van opleidingsfonds CA-ICT - tussen de 25 en 45 jaar oud (54%). 

Ook blijken met name hbo-geschoolde ICT'ers in de WW te zitten: 799 uitkeringen zijn voor hen, tegenover 358 voor wo'ers en 693 voor mbo'ers. Landelijk gezien zijn de meeste ICT'ers hbo-geschoold (33%). 29% volgde een wo-opleiding en 20% een mbo-studie. 

Instroom in de WW wel afgenomen

In februari nam de instroom in de WW wel wat af ten opzichte van een maand eerder. In totaal werden 396 nieuwe WW-uitkeringen aan ICT'ers toegewezen, 72 minder dan een maand eerder. Ten opzichte van februari 2022 is dat echter een stijging van 131. 

De uitstroom uit de WW nam afgelopen maand ook weer wat toe. In totaal werden 456 uitkeringen stopgezet, 79 meer dan in januari. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in