Overslaan en naar de inhoud gaan

Arbeidsmarktpositie alumni ICT-masters verslechterd

Terwijl alumni van ICT-studies op het hbo de salarissen jaarlijks flink zien stijgen, is er onder universitaire alumni een heel andere trend zichtbaar. Vorig jaar werd al duidelijk dat de salarissen van pas afgestudeerden van bachelor-studies op het wo gedaald zijn. Uit de Keuzegids Masters 2023 blijkt nu dat dit ook geldt voor de master-studies.
Universitaire studie verdwijnt
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De Keuzegids baseert zich voor de arbeidsmarktpositie van alumni op de Nationale Alumni Enquête (NAE), die in 2021 voor het laatst werd afgenomen. Deze gegevens worden dan ook in de Keuzegids universiteiten 2023 gebruikt. In die van vorig jaar werd nog uitgegaan van de NAE 2019.

In de tussentijd is er dus flink wat gewijzigd in de arbeidsmarktpositie van alumni, zeker als het gaat om de salarissen. De grootste daling is zichtbaar bij de master informatiekunde: waar alumni eerder nog 3.636 euro bruto per maand konden krijgen als startsalaris, is dat nu 3.275 euro. Alumni van de master computer science kunnen nu rekenen op een gemiddeld startsalaris van 3.200 euro, tegenover 3.422 euro in eerdere jaren. En bij kunstmatige intelligentie ligt het gemiddelde bruto startsalaris nu op 2.944 euro, tegenover 3.092 euro in het verleden.

Vaker onder niveau aan het werk

Hoewel alumni van alle masters goed aan een baan komen - meer dan 95% heeft een baan gevonden - werken ze wel vaker onder hun niveau. Mogelijk is dat ook één van de redenen dat de startsalarissen nu lager uitvallen. Zeker bij de master kunstmatige intelligentie is er een groot verschil zichtbaar: eerder werkte nog 78% op masterniveau, maar nu is dat slechts 64%. Mogelijk heeft dat ook te maken met andere omstandigheden. Zo vindt slechts 52% zich goed voorbereid op zijn werk en 86% werkt nu fulltime, terwijl dat eerder nog 100% was. 

Bij de master computer science is dezelfde trend zichtbaar: 58% werkt nu op masterniveau, 6 procentpunt minder dan in eerdere jaren, en slechts 65% vindt zichzelf goed voorbereid op zijn baan. Wel werkt 89% nu fulltime, eenzelfde aantal als in eerdere jaren. 

De studie informatiekunde geeft op dit gebied juist een iets positiever beeld weer. Net als in eerdere jaren werkt 60% nu op masterniveau en een iets groter aantal vindt zichzelf nu goed voorbereid op zijn werk, namelijk 69% tegenover 61% in eerdere jaren. Wel werken iets minder alumni fulltime: 95%, terwijl dat eerder nog 97% was. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in