Overslaan en naar de inhoud gaan

Startsalarissen alumni Wo-ICT flink gedaald

Wie de universitaire studie Wo-ICT gaat volgen, kan na zijn studie rekenen op een dik belegde boterham. Maar het startsalaris van deze alumni is in de afgelopen jaren wel flink gedaald, blijkt uit de Keuzegids universiteiten 2023.
Student aan de universiteit
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De Keuzegids baseert zich voor de arbeidsmarktpositie van alumni op de Nationale Alumni Enquête (NAE), die in 2021 voor het laatst werd afgenomen. Deze gegevens worden dan ook in de Keuzegids universiteiten 2023 gebruikt. In die van vorig jaar werd nog uitgegaan van de NAE 2019.

Uit de meest recente Keuzegids universiteiten blijkt dus dat de salarissen in de tussentijd flink gewijzigd zijn. Volgens deze gegevens verdienen alumni van Wo-ICT - waar de opleidingen informatica, technische informatica, informatiekunde en overige informaticastudies onder gegroepeerd worden - gemiddeld 3.250 euro bruto per maand. Een jaar geleden was dat echter nog 3.526 euro bruto per maand.

Opvallend is dat de salarissen van de alumni van de studie kunstmatige intelligentie flink verbeterd is, ook al werken ook zij minder vaak op wo-niveau. 97% van de pas afgestudeerden is nu aan het werk en 60% werkt op wo-niveau, tegenover 96% en 78% een jaar eerder. Het salaris is echter van 3.092 euro bruto per maand gestegen naar 3.200 euro bruto per maand. En 75% vindt zichzelf nu goed voorbereid op de baan, tegenover 54% vorig jaar.

Parttime of lager niveau

Waar de enorme verschillen precies vandaan komen, meldt de Keuzegids niet. Het kan diverse oorzaken hebben. Zo wordt voor de berekening van het bruto-maandsalaris alleen gekeken naar het feitelijke inkomen dat iemand opgeeft en wordt er geen berekening gemaakt naar het fulltime 40-uur salaris, aldus de Keuzegids in zijn uitleg over de onderzoeksmethodieken. Mogelijk werken pas afgestudeerden van Wo-ICT nu vaker parttime dan voorheen, waardoor het gemiddelde salaris gedaald is. 

Daarnaast kan het verschil uitgelegd worden door het feit dat minder alumni nu op wo-niveau aan het werk zijn. Volgens de Keuzegids is 97% van de alumni aan het werk, maar werkt slechts 60% van de pas afgestudeerden ook op wo-niveau. Een jaar eerder was dat nog respectievelijk 93% en 63%. Meer alumni zijn dus aan het werk, maar ze werken minder vaak op het niveau waarvoor zij studeerden. 

Het salaris van Wo-ICT staat hoe dan ook nog steeds in de top van hoogste maandsalarissen van alle universitaire studies. Alleen alumni van tandheelkunde (6.000 euro bruto per maand), geneeskunde (€3.700) en econometrie (€3.300) verdienen nog meer. De studie kunstmatige intelligentie staat in diezelfde ranglijst drie plekken lager.

Hogere instroom, maar nog weinig vrouwen

De instroom op Wo-ICT is afgelopen jaar ook weer toegenomen. in studiejaar 2021-2022 kwamen er 3.020 nieuwe eerstejaars bij, ruim 300 meer dan een jaar eerder. Het aandeel vrouwen blijft wel gelijk, namelijk 19%. 

Bij de studie kunstmatige intelligentie bleef de instroom ongeveer gelijk, met 1.323 nieuwe eerstejaars. Net als een jaar eerder was 34% van hen vrouw. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in