Overslaan en naar de inhoud gaan

Gratis internetcolleges Universiteit van Nederland winnen wetenschapsprijs

De Universiteit van Nederland, waarbij prominente wetenschappers online gratis colleges geven, krijgt dit jaar een prijs voor de beste manier om over wetenschap te communiceren. Het project van Alexander Klöpping en Maurice van Wordragen wint de Irispenning. De uitreiking is maandagavond in Leiden.
Studeren
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De jury van de penning noemt de Universiteit van Nederland "een fantastisch platform waar wetenschappers vanuit alle veertien Nederlandse universiteiten en uit de alfa-, bèta- én gammawetenschappen hun kennis delen met het brede publiek". De Universiteit van Nederland is in 2013 begonnen. De colleges staan onder meer op YouTube en Spotify. Daarnaast zijn meerdere colleges uitgezonden door de publieke omroep. Onder de ICT-gerichte colleges zitten thema's als het kwantuminternet (quantuminternet), de intelligentie van robots, het herkennen van deepfakes, wat criminele hackers kunnen met wachtwoorden van hun slachtoffers en cybercrime en klantenservice.

Geldprijs en penning

De Universiteit van Nederland ontvangt nu een beloning van 10.000 euro. Dat bedrag komt van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen, een genootschap dat in 1752 in Haarlem is opgericht. Daarnaast krijgen Klöpping en Wordragen een penning voor hun prestatie.

De Irispenning is in 2019 in het leven geroepen om instellingen, projecten of personen te bekronen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de toenemende aandacht voor wetenschap en technologie. Initiatiefnemers zijn wetenschapsmusea Rijksmuseum Boerhaave, NEMO Science Museum en Teylers Museum.

Wetenschap op Lowlands

De eerste winnaar was Robbert Dijkgraaf, toen natuurkundige en tegenwoordig minister van Onderwijs. Hij zal de penning maandag ook overhandigen aan Klöpping en Wordragen.

De tweede penning ging naar Lowlands Science, het wetenschapsprogramma van het wereldwijd bekende muziekfestival. Vorig jaar ontving viroloog Marion Koopmans de prijs voor de manier waarop ze over de coronapandemie communiceert.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in