Overslaan en naar de inhoud gaan

Iets meer werkloze ICT'ers aan de start van 2023

Het nieuwe jaar is gestart met een kleine toename in het aantal werkloze ICT'ers. In totaal liepen er in januari dit jaar 3.332 WW-uitkeringen voor de ICT-beroepsklasse, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV. Dat zijn er 158 of 5% meer dan in december 2022.
Werknemers
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Dat het aantal WW-uitkeringen in januari iets hoger is dan in december, heeft vooral te maken met een lagere uitstroom uit de WW, aldus de informatie van het UWV. In januari werden 377 uitkeringen stopgezet, 141 minder dan in december en 173 minder dan in januari 2022. 146 uitkeringen werden stopgezet vanwege werkhervatting en 132 omdat de maximale duur van de uitkering bereikt was.

Tegelijkertijd nam de instroom in de ICT voor de derde maand op rij weer wat toe. In januari werden 468 nieuwe WW-uitkeringen toegewezen aan IT'ers, 48 meer dan in december 2022 en 95 meer dan in januari 2022. De meeste nieuwe uitkeringen zijn voor hbo-geschoolde ICT'ers (97) en mbo-geschoolde ICT'ers (88), en voor ICT'ers tussen de 27 en 50 jaar oud (277). 

Krapte blijft

De verwachting is ondanks deze stijging echter dat de IT-arbeidsmarkt zeer krap blijft en mogelijk zelfs nog krapper wordt. Zo ontstaan er veel meer vacatures voor ICT'ers dan dat er werklozen zijn. Alleen al in het derde kwartaal van 2022 ontstonden er 26.350 vacatures voor ICT'ers. In totaal stonden er toen 34.700 vacatures open, veel meer dan het beschikbare aantal werknemers. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in