Overslaan en naar de inhoud gaan

Developers en data scientists meest in trek in 2022

Werkgevers zochten in 2022 met name naar developers, front-end developers en data scientists. Dat blijkt uit een whitepaper van Jobdigger, waarin teruggekeken wordt op de arbeidsmarkt van 2022. Werkgevers wilden echter wel specifiek data scientists op wo-niveau. De vraag naar deze beroepsgroep op hbo-niveau nam juist af.
Recruiter
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Jobdigger zet in zijn whitepaper onder meer op een rij naar welke beroepen er per opleidingsniveau het meest gevraagd werd. Op hbo-niveau staan developer en front-end developer op respectievelijk de zevende en achtste plek in de top tien, waarmee ze het hoogst scoren van alle IT-beroepen op hbo-niveau. Van alle beroepen werd er het meest gevraagd naar accountmanagers, recruiters en projectmanagers.

Op wo-niveau wordt er vooral naar data scientists gevraagd, die op plek acht staan in de top tien. In deze lijst staan GZ-psychologen, psychiaters en psychologen het hoogste. Op mbo-niveau worden helemaal geen IT-beroepen genoemd in de top 10.

Sharepoint-beheerders ook in trek

De plek van data scientist in de wo-lijst valt op. Jobdigger keek namelijk ook naar waar het aantal vacatures in 2022 het meest steeg en het meest daalde. Op hbo-niveau staat daar dus juist ook de data scientist bij, op de vijfde plaats in de top vijf. Volgens Jobdigger nam de vraag naar data scientists op hbo-niveau met 78% af. Op wo-niveau nam de vraag naar dit beroep juist met 66% toe, wat de grootste stijging is van alle beroepsgroepen. De grootste dalers op wo-niveau zijn product owner (-43%) en productmanagers (-41%). 

Van alle IT-beroepen - ongeacht niveau - nam afgelopen jaar vooral de vraag naar telecommonteurs toe (+94%). Daarnaast werd er in 2022 veel meer gevraagd naar Sharepoint-beheerders (+93%), robotprogrammeurs (+67%), maintenance consultant (+47%) en Mendix-developers (+47%). 

Tegelijkertijd is er een aantal beroepen waar juist veel minder vacatures voor worden uitgeschreven. De daling in het aantal vacatures was het hardst onder embedded software architecten, waar het aantal vacatures met 40% afnam. Maar ook de vraag naar software developer Outsystems (-33%), embedded software designers (-31%), embedded test engineers (-28%) en infrastructuur architecten (-28%) nam afgelopen jaar af.

Veel vaste banen

Volgens Jobdigger hebben de meeste mensen binnen de IT-branche nu een vast contract. De arbeidsmarktspecialist analyseerde wat voor soort contracten werden aangeboden in 2022. Binnen de IT waren 73,7% van de aangeboden contracten een vast contract, de rest was tijdelijk. Ter vergelijking: in de techniek was 57,3% een tijdelijk contract en in de zorg gaat het zelfs om 58,9%. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 11 augustus 2023

Als voorbeeld is een recent onderzoek van (her)gebruik van wetenschappelijke data op https://photos.app.goo.gl/5aEqurWbVQLSTTyz6 te vinden.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in