Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV meldt nieuw recordaantal IT-vacatures

De IT-arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van 2022 opnieuw krapper geworden. Dat wordt duidelijk uit cijfers van de het UWV over de vacaturemarkt. Nooit eerder was de spanning op de IT-arbeidsmarkt zo hoog.
Laptop, bibliotheek, school
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Het UWV meet de spanning op de arbeidsmarkt door het aantal openstaande vacatures te delen door het aantal personen met een WW-uitkering met een verstreken WW-duur van minder dan een half jaar. De krapte op de IT-arbeidsmarkt is er al jaren, maar met 27.950 nieuwe IT-vacatures en 33.250 openstaande IT-vacatures is er een record geboekt.

De spanning was het laagst in het tweede kwartaal van 2020, maar lag toen ook al tegen de grens die het UWV hanteert voor de kwalificatie 'zeer krap'. Inmiddels is de spanning, in het eerste kwartaal van 2022, opgelopen tot het hoogste niveau sinds 2017.

Inhaalslag

De groeiende krapte heeft volgens arbeidsmarktadviseur Jena de Wit onder meer te maken met de situatie in 2020, zo gaf ze eerder aan tegenover AG Connect.

“Wat we in 2020 zagen is dat het aantal WW-uitkeringen toen even toenam. Werkgevers werden even voorzichtiger, ook omdat hun klanten wat terughoudender waren in nieuwe projecten. En ze waren minder happig op het op afstand inwerken van nieuwe krachten, zoals zij-instromers en junioren. Het aannemen van mensen stond toen dus even on hold. Dus naast dat er überhaupt een grotere vraag is ontstaan naar IT’ers is ook sprake van een inhaalslag.”

Onlangs meldde het UWV op basis van zijn werkgeversonderzoek dat 63% van de in 2021 ontstane vacatures binnen de ICT-sector moeilijk vervulbaar is. Werkgevers zijn daardoor anders gaan werven, signaleert het UWV.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in