Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoekende werkgevers doen vaker water bij de wijn

De aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt wordt weerspiegeld in het hoge aandeel van moeilijk vervulbare vacatures, waaronder die voor ICT'ers. Het al langer spelende tekort aan onder meer ICT-gerichte werknemers brengt werkgevers ertoe om langer of anders te werven. Daarbij zijn vorig jaar ook vaker aanpassingen gedaan aan arbeidsvoorwaarden en functie-eisen, zo meldt het UWV.
Google-werknemers
© Google
Google

De uitvoeringsorganisatie heeft onderzoek laten uitvoeren naar de al langer slepende problematiek van personeelstekorten op de arbeidsmarkt in Nederland. Daarbij zijn werkgevers bevraagd naar hun ervaringen in het werven én behouden van personeel. Vorig jaar was meer dan de helft (58%) van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar, zo laten werkgevers weten in het UWV-onderzoek. In 2021 ging het om net iets minder, maar nog altijd ruim de helft (55%).

Openbaar bestuur

Sommige sectoren hebben meer last van moeilijk vervulbare vacatures. Zo lag het percentage daarvan op 73% in de bouwnijverheid, maar op slechts 32% in het openbaar bestuur. Deze twee sectoren zijn de respectievelijke uitschieters. Over het geheel genomen zijn bijna zes op de tien vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar.

Opvallend is dat ICT'ers niet de allerzeldzaamsten zijn. In het onderzoeksrapport worden ICT-beroepen genoemd door 7% van de werkgevers wat betreft hun moeilijk vervulbare vacatures. Verschillende beroepsklassen scoren hoger dan ICT. Dit zijn nipt vaker genoemd: pedagogische beroepen (7%), transport en logistieke beroepen (9%), bedrijfseconomische en administratieve beroepen (10%), plus zorg- en welzijnberoepen (11%). Daar weer iets boven staan commerciële beroepen (16%), met dan een flinke sprong voor dienstverlenende beroepen (26%), plus technische en productieberoepen (27%).

Raspberry Pi
Raspberry Pi

HOE BELANGRIJK IS BIJSCHOLING VOOR JOU?

Geeft jouw werkgever voldoende ondersteuning voor training en bijscholing? Heb je überhaupt tijd voor opleidingen of cursussen? Vertel het ons en maak kans op een Raspberry Pi 4B 4GB!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in