Overslaan en naar de inhoud gaan

Stijgende lijn aantal werkloze IT'ers zet door

Het aantal werkloze IT'ers is in juni gestegen tot 3590 en daarmee zet de trend door die in december al is begonnen. De afgelopen twee maanden is ook een stijging in de dynamiek te zien: zowel de instroom als de uitstroom van het aantal WW-uitkeringen nam toe.
bankzitter
© Shutterstock
Shutterstock

Dit blijkt uit de cijfers die het UWV maandelijks actualiseert. Het aantal instromers in de ICT nam met 40% toe naar 523 en het aantal uitstromers met 15% naar 515. Het grootste aantal uitkeringsgerechtigden in de sector zit in de leeftijdscategorie 27 tot 50 jaar (55%). Dat percentage steeg ten opzichte van mei licht: met 1 procentpunt. Het aantal werkloze IT'ers van 50 jaar of ouder daalde juist met 0,8 procentpunt.

Vooral in Groot Amsterdam

Het aandeel langdurig werklozen - dus met een uitkering langer dan een jaar - daalde onder IT'ers de afgelopen maand met 0,9 procentpunt naar 16,2%. Veruit de meeste werkloze IT'ers vallen in de UWV-categorie 'Overige commerciële dienstverlening'. In de maand juni steeg hun aantal met 45 stuks naar 1695. Ook in de op een na grootste categorie 'Uitzendbedrijven' nam het aantal werkloze IT'ers met 6 personen toe naar 430.

In de arbeidsmarktregio Groot Amsterdam stonden de meeste tech-werklozen geregistreerd, namelijk 489. Dat aantal is het hoogst in een jaar tijd. In de regio Zuid-Limburg was de stijging het grootst: met 9,4% naar 139 personen. Het aantal werkloze IT'ers bleef in juni procentueel gelijk ten opzichte van het totaal aantal mensen met een ww-uitkering. (2,4%).

Doe mee aan ons salarisonderzoek

Om welk salaris kun je eigenlijk vragen aan de onderhandelingstafel? Wat is marktconform, zeker met de recente inflatie? En welke andere secundaire arbeidsvoorwaarden komen veel voor onder techprofessionals? AG Connect en Berenschot onderzoeken dit en meer rondom salarissen, arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden van IT'ers in het jaarlijkse salarisonderzoek. Doe ook mee en maak kans op een LEGO Atari® 2600 ter waarde van 239,99 euro!

Salary Survey 2022

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in