Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Salaris software engineers met 7% gedaald’

De salarissen van software engineers wereldwijd zijn in 2022 gemiddeld met zo’n 7% gedaald. Dat stelt HR-platform Deel in zijn State of Global Hiring Report. De salarissen van Nederlandse software engineers lijkt echter minder hard gedaald te zijn.
portefeuille
© CC0 Public Domain - Pixabay.com
CC0 Public Domain - Pixabay.com

Deel analyseerde voor zijn rapport gegevens van ruim 260.000 contracten en meer dan 15.000 klanten in 160 landen, om inzicht te krijgen in onder meer de salarissen van software engineers in verschillende landen die voor internationale bedrijven of juist voor organisaties in het eigen land werken. Daarnaast werden ruim 500.000 datapunten van derden, waaronder Microverse, gebruikt.

Uit die analyse blijkt dus dat het salaris van software engineers in 2022 is gedaald, al lijkt die daling minder groot te zijn bij in Nederland woonachtige software engineers. Zo daalde het gemiddelde salaris van in Nederland woonachtige software engineers die voor internationale bedrijven werken in 2022 met slechts 1,7%, waarmee het gemiddelde salaris uitkwam op 75.619 dollar (zo’n 71.361 euro). Deze software engineers worden vooral ingehuurd door bedrijven uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Israël, Spanje, Turkije en Frankrijk, zo laat Deel desgevraagd weten.

Over de salarissen van in Nederland woonachtige software engineers die ook voor Nederlandse bedrijven werken, is bij Deel minder bekend. De dataset van deze groep is volgens Deel te klein om nauwkeurige gegevens over te presenteren.

Groei in ontwikkelingslanden

Uit het rapport blijkt verder dat software engineers in ontwikkelingslanden – zoals Bulgarije, Albanië en Colombia - veel meer geld kunnen verdienen bij internationale bedrijven dan bij bedrijven uit het eigen land. Gemiddeld gezien verdienen zij bij internationale bedrijven 28% meer, aldus het rapport van Deel. Volgens het bedrijf stijgen daardoor ook de gemiddelde salarissen van software engineers in ontwikkelingsmarkten.

Overigens huren ook Nederlandse bedrijven wel software engineers uit het buitenland in. Volgens Deel komen die software engineers echter niet per se uit ontwikkelingslanden. Volgens hun data worden naast uit Nederland vooral mensen uit Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Ierland en Roemenië aangenomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in