Overslaan en naar de inhoud gaan

Startsalaris software engineer stijgt naar 250.000 dollar in VS

De salarissen voor IT-specialisten met ruime ervaring stijgen makkelijk door tot zelfs boven de 1 miljoen dollar op sommige plekken in de Verenigde Staten. Voor starters ligt er al snel een loonzakje met 250.000 dollar klaar.
hipster dollars
© Shutterstock
Shutterstock

Dat blijkt uit een salarisonderzoek van levels.fyi onder ruim 150.000 IT'ers. De online betalingsspecialist Stripe blijkt in beide categorieën hoog te scoren. Een beginnend software engineer met maximaal twee jaar ervaring kan 266.000 dollar bijgeschreven krijgen. Daarmee staat Stripe op de tweede plek achter koploper Two Sigma dat 274.000 dollar wil betalen aan veelbelovend talent.

Ook in de sectie ervaren IT'ers staat Stripe op de tweede plek met een salarisverwachting van 900.000 dollar, net afgetroefd door Facebook dat 'principle engineers wel 1.044.000 dollar biedt. Het gaat niet om uitschieters. Voor het onderzoek liet levels.fyi de bedrijven waarvan statistisch niet voldoende deelnemers hun salaris hadden gemeld, weg uit de resultaten.

De marktonderzoeker signaleerde bovendien dat met name de eerste drie maanden van 2022 een snelle stijging lieten zien in de salarisontwikkeling als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt, gevolgd door een scherpe knik in het vierde kwartaal en ook minder florissante vooruitzichten voor 2023.

Zwitserland betaalt best in Europa

De beste salarissen werden in de Verenigde Staten betaald in de San Francisco Bay Area (gemiddeld 234.000 dollar), de regio rond Seattle (213.000 dollar) en New York (187.000 dollar). In Europa verdien je het meest in Zürich (178.000 dollar), Londen (116.000 dollar) en Dublin (112.000 dollar).

De salarissen van IT'ers in Nederland steken daar magertjes tegen af. Uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot blijkt de hoogstbetaalde baan (directeur IT/hoofd automatisering/informatievoorziening/manager) uit te komen op 97.000 euro.

Maar de kosten van levensonderhoud zijn juist in de IT-hotspots van de Verenigde Staten ook torenhoog, dus is het de vraag of de IT'ers die daar werken ook daadwerkelijk voordelen hebben van hun hoger salaris. Zo zijn de woonkosten in San Francisco al vijf keer zo hoog als in de rest van de Verenigde Staten. Voor het huren van een eengezinshuis met drie slaapkamers ben je gemiddeld 4000 dollar per maand kwijt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in