Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nederlandse developers vinden werk-privébalans belangrijker dan salaris'

Nederlandse ontwikkelaars vinden de werk-privébalans het belangrijkste criterium om voor een baan te kiezen. Dat blijkt uit onderzoek van techbanenplatform Honeypot. Ook het team en de cultuur worden belangrijk gevonden door developers. Het salaris staat op de derde plaats van meest belangrijke factoren.
werk-privébalans
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Voor het onderzoek stelde Honeypot vragen aan ruim duizend Europese ontwikkelaars, onder wie 225 Nederlandse respondenten. Zij geven aan dat status en salaris niet hun belangrijkste drijfveren zijn in werk. Op een schaal van 1 tot 5 krijgt deze factor een gemiddelde score van 4,24. Team en cultuur (4,39) en de werk-privébalans (4,48) staan duidelijk hoger.

Het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot gaf afgelopen zomer vergelijkbare resultaten. Ruim 700 IT'ers plaatsten het salaris toen op de derde plek van belangrijkste factoren voor de tevredenheid in het werk. 73% vond dit een belangrijke factor. Maar uitdagende projecten (76%) en sfeer en collegialiteit (87%) werden nog veel belangrijker gevonden. Ook in eerdere jaren stonden sfeer en collegialiteit al bovenaan de lijst. 

"Developers lopen wat betreft verwachtingen en eisen van werk en werkplek een paar jaar voor op andere beroepsgroepen", zegt Lauren Jeffrey, Country Manager Honeypot in Nederland. "Ze zijn in de positie om zorgvuldig hun werkgevers uit te kiezen en op meer te letten dan alleen een fatsoenlijk salaris."

Salary Survey 2022
Salary Survey 2022

DOE MEE AAN ONS SALARISONDERZOEK!

Hoeveel verdient de gemiddelde IT'er? Hoeveel last hebben IT'ers van de druk op de arbeidsmarkt? En in hoeverre zijn zij te spreken over de prestaties van recruiters die hen een baan aan proberen te bieden? AG Connect en Berenschot onderzoeken het in de 23e editie van het jaarlijkse salarisonderzoek.

Doe ook mee en maak kans op een Sonos Room SL-speaker of een masterclass van Nyenrode Business Universiteit en AG Connect!

Nieuwe vaardigheden aanleren

Dat geld niet de belangrijkste drijfveer is binnen de algehele carrière, is dus niet verrassend. In het onderzoek van Honeypot noemt slechts 18% meer rijkdom of financiële stabiliteit vergaren een belangrijke drijfveer voor de carrière. Veel belangrijker is het vinden van persoonlijke vervulling en trots, aldus 28% van de Nederlandse respondenten.

Een kwart noemt het leren van nieuwe vaardigheden een belangrijke drijfveer. Ook zogeheten 'zachte vaardigheden' zijn daarbij in trek. Nederlandse ontwikkelaars geven in het onderzoek veel aan dat ze vaardigheden rondom onderhandelen en het oplossen van conflicten willen leren: 45% heeft daar interesse in. Verder wil 41% graag leren om in het openbaar te spreken en 35% heeft interesse het aanleren van vaardigheden rondom tijdsmanagement. 

Volgens het salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot kan dit wel een uitdaging zijn. Ruim één op de vijf was afgelopen zomer (zeer) ontevreden met de tijd en het budget die zij krijgen voor persoonlijke ontwikkeling. Ook is slechts 35% (zeer) tevreden met het advies en de stimulatie die de werkgever hiervoor geeft. 

Geen leiderschap, wel zijprojectjes

Opvallend is verder dat maar weinig Nederlandse developers de ambitie hebben om een hoge managementpositie te bereiken. Slechts 10% heeft daar wel oren naar. Ruim een kwart wil liever een individuele bijdrage blijven leveren binnen een bedrijf. 25% wil teamleider of middenmanagement worden. 28% overweegt eerder zelfstandig verder te gaan als freelance consultant of ondernemer.

Tegelijkertijd gaat lang niet alle aandacht uit naar de baan zelf. Vrijwel alle Nederlandse ontwikkelaars (95%) willen graag ruimte houden voor zijprojectjes. 32% wil werken aan projecten die een eigen probleem oplossen. 18% werkt aan projecten die bijdragen aan het starten van een eigen bedrijf en nog eens 18% werkt aan leuke projecten die niet per se een praktisch doel dienen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in