Overslaan en naar de inhoud gaan

'Historisch dieptepunt' in aantal werkzoekende IT'ers

De krapte op de IT-arbeidsmarkt neemt verder toe, zo blijkt uit cijfers van detacheerder Hello Professionals en het UWV. Het aantal werklozen en andere werkzoekenden in de IT is opnieuw afgenomen, terwijl het aantal vacatures blijft stijgen. Hello Professionals spreekt zelfs over een 'historisch dieptepunt' in het aantal actief werkzoekende IT'ers. Ondertussen stellen IT'ers zelf steeds hogere eisen en stijgt de vraag naar parttimers.
Zoeken naar werknemers
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In het eerste kwartaal werden volgens de IT Arbeidsmarktmonitor van Hello Professionals maar liefst 10.738 unieke IT-vacatures geplaatst, 4% meer dan een kwartaal eerder. Hello Professionals baseert zich voor die Arbeidsmarktmonitor op eigen onderzoek, data van Jobdigger en Google Trends.

De grootste stijging in het aantal vacatures zat volgens die cijfers in de provincie Drenthe, waar het aantal vacatures met 39% steeg ten opzichte van de laatste drie maanden van 2021. Maar ook in Noord-Brabant (13%) en Utrecht (8%) steeg het aantal vacatures sterk. 

Veel minder werkzoekenden

Tegelijkertijd neemt het aantal werkzoekenden juist af. Zo daalde het aantal lopende WW-uitkeringen voor IT'ers volgens het UWV in maart dit jaar met 0,7% naar 3.651. Daarmee wordt de dalende trend in het aantal werkloze IT'ers van de afgelopen jaren doorgezet. De meeste uitkeringen zijn nog altijd voor hbo'ers (857) en mbo'ers (846). 

De instroom nam afgelopen maand wel weer iets toe: er werden 402 nieuwe WW-uitkeringen uitgegeven aan IT'ers, 137 meer dan in februari. UWV-arbeidsmarktadviseur Jena de Wit zei in januari echter al tegenover AG Connect dat de instroom in de WW altijd wat schommelt. “Dat heeft alles te maken met de vaste momenten waarop mensen een jaarcontract krijgen. Die lopen dan ook weer af, en dan stijgt het. Die schommeling wordt dus vooral door flexibele contracten veroorzaakt.”

Hello Professionals signaleert bovendien dat ook het totaal aantal actief zoekende IT'ers - dus inclusief de IT'ers die wel een baan hebben, maar actief naar ander werk zoeken - afneemt. Volgens de detacheerder is 41% van de IT-arbeidsmarkt nu niet actief op zoek en 56% latent op zoek. 

Gevolg: hogere eisen en parttimers

De verder toenemende druk op de IT-arbeidsmarkt resulteert in twee trends, aldus de Arbeidsmarktmonitor. IT'ers stellen steeds hogere eisen, zoals een acceptabele werkdruk en een goede werksfeer. 

Vanuit werkgevers neemt tegelijkertijd de vraag naar parttimers toe. In het eerste kwartaal van 2021 was de vraag naar parttimers 28%, nu is dat 31%. De vraag naar freelancers stagneert echter ten opzichte van voorgaand kwartaal: het aantal freelance IT-opdrachten is gelijk gebleven. 

Salary Survey 2022
Salary Survey 2022

DOE MEE AAN ONS SALARISONDERZOEK!

Hoeveel verdient de gemiddelde IT'er? Hoeveel last hebben IT'ers van de druk op de arbeidsmarkt? En in hoeverre zijn zij te spreken over de prestaties van recruiters die hen een baan aan proberen te bieden? AG Connect en Berenschot onderzoeken het in de 23e editie van het jaarlijkse salarisonderzoek.

Doe ook mee en maak kans op een Sonos Room SL-speaker of een masterclass van Nyenrode Business Universiteit en AG Connect!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in