Loopbaan

Carriere
Developer

‘Krapte op IT-arbeidsmarkt neemt in 2022 verder toe’

UWV: Werkgevers moeten niet meer naar schaap met zeven poten willen zoeken.

25 januari 2022

UWV: Werkgevers moeten niet meer naar schaap met zeven poten willen zoeken.

De spanning IT-arbeidsmarkt werd in 2021 steeds hoger en is inmiddels zelfs tot recordhoogte opgelopen. Die trend zet in 2022 naar verwachting alleen maar verder door, stelt onder meer arbeidsmarktadviseur Jena de Wit van het UWV. “Dit gaat bedrijfsprocessen in de weg zitten.”

De vraag naar IT-professionals nam in 2021 steeds verder toe. Volgens de IT Arbeidsmarktmonitor van detacheerder Hello Professionals werden er in 2021 39.246 IT-vacatures online gezet, tegenover 30.422 in 2020. En ook het UWV en detacheerder Yacht zien dat het aantal vacatures flink toenam in 2021. Volgens Yacht zijn er voor iedere werkzoekende in de ICT nu zelfs 4 vacatures beschikbaar.

Maar het aanbod van IT’ers is niet voldoende toegenomen, waardoor de spanning op de arbeidsmarkt in het derde kwartaal van 2021 opliep tot recordhoogte. Overal in Nederland hebben bedrijven moeite met het vinden van mensen. “De arbeidsmarkt is sinds 2017 nog niet eerder zo krap geweest”, beaamt De Wit.

Die groeiende krapte heeft volgens de arbeidsmarktadviseur onder meer te maken met de situatie in 2020. “Wat we in 2020 zagen is dat het aantal WW-uitkeringen toen even toenam. Werkgevers werden even voorzichtiger, ook omdat hun klanten wat terughoudender waren in nieuwe projecten. En ze waren minder happig op het op afstand inwerken van nieuwe krachten, zoals zij-instromers en junioren. Het aannemen van mensen stond toen dus even on hold. Dus naast dat er überhaupt een grotere vraag is ontstaan naar IT’ers is ook sprake van een inhaalslag.”

Enorm lage WW-cijfers

Door die enorme én groeiende vraag naar IT’ers daalde in 2021 ook het aantal WW-uitkeringen voor deze beroepsklasse, zo bleek vorige week uit cijfers van het UWV. In totaal liepen er in december 2021 nog 3.951 WW-uitkeringen voor IT’ers, 33,1% minder dan een jaar eerder. En waarschijnlijk wordt dat aantal in 2022 nog lager, voorspelt De Wit. “Maar helemaal op nul kom je eigenlijk nooit. Er wordt altijd wel ergens een contract niet verlengd en een bedrijf kan natuurlijk over de kop gaan.”

Het valt echter wel op dat de instroom in de WW schommelt. Zo werden in januari 2021 nog 703 nieuwe WW-uitkeringen aan ICT’ers toegewezen, maar in andere maanden waren dat er nog geen 200. Volgens UWV-arbeidsmarktadviseur is daar echter een eenvoudige verklaring voor: “Dat heeft alles te maken met de vaste momenten waarop mensen een jaarcontract krijgen. Die lopen dan ook weer af, en dan stijgt het. Die schommeling wordt dus vooral door flexibele contracten veroorzaakt.”

Het goede nieuws is dat veel van deze ICT’ers wel weer aan het werk komen: ruim de helft van de WW-uitkeringen die zijn beëindigd, zijn stopgezet vanwege werkhervatting. Het andere deel stroomt uit door bijvoorbeeld ziekte of omdat ze met pensioen gaan. En er is een groep die in de bijstand terechtkomt, maar dat zijn ze dus lang niet allemaal.

Schaap met de zeven poten

DOE MEE AAN HET OPLEIDINGENONDERZOEK!

Bijblijven is als IT’er enorm belangrijk. AG Connect vraagt zich af hoe IT'ers daar in 2021 mee omgingen. Heb je opleidingen kunnen volgen? En wat zijn de plannen voor 2022?

Doe mee aan ons opleidingenonderzoek en vertel het ons! Deelnemers maken bovendien kans op een Baseus 11-in-1 Smart Hub Station USB-C t.w.v. 89 euro. Invullen kost 10 minuten van je tijd en is volledig anoniem.

De vraag naar IT’ers was in 2021 dus groot, het aanbod klein. Toch valt op dat werkgevers nog best wat eisen hebben aan potentiële werknemers. Zo staat 55,6% van de managers volgens onderzoek van Hello Professionals onder 100 IT-managers niet open voor het aannemen van IT-professionals die de Nederlandse taal niet vaardig zijn. Daarmee worden veel expats en immigranten dus al uitgesloten.

Daarnaast willen werkgevers vooral ervaren werknemers aannemen en zijn ze minder geïnteresseerd in het inhuren van junioren. Volgens de IT Arbeidsmarktmonitor van Hello Professionals steeg de vraag naar medior IT-professionals met vijf tot tien jaar werkervaring in 2021 met 10% ten opzichte van 2020. De vraag naar junioren nam juist af. De organisatie verwacht bovendien dat die trend in 2022 verder doorzet.

UWV-arbeidmarktadviseur De Wit ziet die trend ook op de arbeidsmarkt. “Werkgevers willen blijven zoeken naar het schaap met zeven poten. Zeven, want vijf poten is al niet eens meer genoeg. Dat baart wel zorgen.”

Kentering in aantocht?

De vraag is of die trend wel door kán zetten. De krapte neemt namelijk alleen maar toe, zo verwacht niet alleen De Wit maar ook Maarten Cobelens, algemeen directeur van Hello Professionals. Hij voorspelt dat de economische groei dit jaar verder doorzet én dat veel bedrijven fors investeren in verdere digitalisering en automatisering. “Mede hierdoor zal de vraag naar IT-professionals het komende jaar naar onze verwachting onverminderd hoog blijven. Doordat er een minder actieve beweging op de arbeidsmarkt is onder IT-professionals zal de wervingsdruk eerder toenemen dan afnemen. Ook in 2022 is er dus meer vraag en minder aanbod. Hierdoor zal de doorlooptijd voor het invullen van IT-vacatures verder oplopen.”

De enorme krapte zorgt zelfs nu al voor problemen. De Wit: “35% van de werkgevers binnen de ICT-dienstverlening geeft in de conjunctuurmonitor van het CBS nu al aan dat ze belemmeringen ondervinden in hun werk door personeelstekorten. Dat kan natuurlijk ook impact hebben op de dienstverlening en het bedrijf zelf.” Volgens haar kan de huidige trend dan ook niet eindeloos door blijven zetten. “Het aanbod is praktisch opgedroogd. Werkgevers kijken nu vooral naar werkzame ICT'ers in vergelijkbare functies die een overstap willen maken vanuit hun huidige werkgever. Maar op een gegeven moment hebben de werknemers die een overstap willen maken, al een overstap gemaakt. Daarnaast is het aanbod vanuit de opleidingen ook niet toereikend aan de vraag.”

Zowel Cobelens als De Wit verwachten dan ook dat er een kentering gaat komen. “Je moet gaan kijken naar mensen die niet dat hbo-papiertje of dat ene certificaat hebben. Je moet meer gaan kijken naar wat iemand kan. Waar werk je mee, wat heb je gebouwd?” Ze hoopt dan ook dat er meer naar bijvoorbeeld zij-instromers en mbo’ers gekeken wordt, wat nu minder het geval is. “Daar is nog een wereld te winnen.”

Cobelens voorspelt dat dit er in 2022 inderdaad meer naar zij-instromers gekeken gaat worden. “Op korte termijn zal het probleem niet worden opgelost maar wordt er wel gewerkt aan een oplossing voor de komende jaren.” Daarnaast voorspelt hij dat IT-managers harde eisen als de Nederlandse taal vaardig zijn laten vallen en vaker gaan kiezen voor Engels sprekende IT-professionals.

Naar wie zoeken we het meeste?

Hoewel naar alle soorten IT’ers eigenlijk wel vraag is, zijn er bepaalde IT-functies waar een groter tekort aan is dan bij andere. Volgens Hallo Professionals wordt er vanuit de markt nu vooral gevraagd naar developers, systeembeheerders en servicedeskmedewerkers. Maar ook netwerkbeheerders en medewerkers ICT, DevOps-engineers en cloud engineers zijn erg in trek.

Dat DevOps-engineers in trek zijn, blijkt ook uit cijfers die Randstad vorige week publiceerde. Daarnaast zien zij veel vraag naar data engineers en security-specialisten, beroepen die ook door het UWV als kansrijk worden aangemerkt.

Yacht kijkt vooral naar toenames in het aantal openstaande vacatures. In het laatste kwartaal van 2020 nam volgens de detacheerder vooral de vraag naar service delivery managers toe, namelijk met 95%. Andere harde stijgers waren business intelligence consultants (+74%) en data engineers (+50%).

5
Reacties
Lo 21 september 2022 08:27

Kwam een interessante website tegen waarbij ze offshore detacheren: www.fillyou.in. Hierbij laten ze de IT'ers in hun eigen land werken voor Westerse bedrijven. Lijkt mij een win-win situatie.

Sjaac van Looij 03 mei 2022 15:51

Inmiddels zijn wij bij Avans + (university of applied science) een traject gestart voor studenten met een bachelor opleiding die de Engelse taal goed beheersen en die we ook nog een woordje Nederlands leren. Deze studenten bieden wij een beurs aan voor een bachelor opleiding om in Nederland te studeren voor vier jaar (voor software development of cybersecurity) waarbij ze voor 4 jaar ervaring kunnen opdoen en als professionals afstuderen. Zij lopen dan binnen 1 bedrijf, twee dagen stage en werken twee dagen als bijbaan.

e.meijer 28 april 2022 11:30

@B VAN DER SPRONG: Daar wordt zeker naar gezocht! Binnenkort verschijnt daar ook een achtergrondverhaal over op onze website. Maar er zijn zeker mogelijkheden om in Nederland aan de slag te gaan als IT'er. Bedrijven als Ravecruitment en Your Talent Agency helpen daarbij, ook wat betreft huisvesting en het aanmelden bij de IND.

B van der Sprong 26 april 2022 19:06

Mijn vraag is ; in hoeverre wordt er nu ook al gezocht naar mogelijke ict'ers in het buitenland.
Mijn vraag is vanwege het volgenden.
We ondersteunen al geruime tijd een gezin in de regio Uganda, en de zoon van dit gezin is onlangs cum laude afgestudeerd met zeer goede stage resultaten op het gebied van ict
Hij zou heel graag zijn talenten in het buitenland beproeven.
Nu heb ik geen idee wat de mogelijkheden zijn.
Maar met een groeiend tekort aan ict'ers in nederland,en waarschijnlijk wereldwijd zou dat voor hem een grote kans zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.