Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM opnieuw aangeklaagd voor leeftijdsdiscriminatie

HR-werknemers hebben IBM aangeklaagd vanwege systematische leeftijdsdiscriminatie. Het is voor de tweede keer in één jaar tijd dat er een dergelijke klacht wordt ingediend.

De eisers zijn volgens The Register twee werknemers van 62 en 66 jaar, die samen naar de federale districtsrechtbank in New York zijn gestapt. Duizenden oudere backofficemedewerkers, vooral op het gebied van de personeelszaken, zouden vervangen worden door AI-technologie.

Afkerig van technologie

IBM zou volgens de twee HR-werknemers daarbij niet de zwakste, minst ervaren of minst deskundige werknemers ontslaan, maar vooral kijken naar leeftijd. "IBM gaat er daarbij vanuit dat ze afkerig zijn van nieuwe technologie – ook al hebben sommige van hun oudste werknemers een essentiële rol gespeeld om het bedrijf voorop te laten lopen op de technologiemarkt."

Een van de  HR-managers die naar de rechtbank stapte, kreeg toen ze hoorde dat ze ontslagen zou worden uitstekende prestatiebeoordelingen en zelfs wereldwijde erkenning voor het bijdragen aan automatisering van HR-processen. “Ondanks haar ervaring en kennis van zaken kunnen deze kwaliteiten haar niet beschermen tegen de meest recente ontslagen bij het bedrijf, waarbij leeftijd een centraal criterium is."

Metaforen

IBM zou volgens de HR-medewerkers bij ontslagbesprekingen metaforen gebruiken zoals start- en landingsbanen, die eigenlijk gaan over het aantal jaren waarop een medewerker met pensioen zou gaan. Daarnaast moest één van de HR-managers in januari 2023 een doos met oude bedrijfsdocumenten vernietigen waarin IBM-werknemers werden vermeld met hun naam, titels, leeftijd. De aanklagers noemen de vernietigde dossiers "duidelijk de overblijfselen van een eerdere ontslagronde, waarbij leeftijd een rol speelde in het besluitvormingsproces."

IBM wil volgens de aanklagers het HR-personeel halveren ten opzichte van twee jaar eerder. De introductie van ‘chatbots’ en andere AI-tools dragen bij in die keuze. De HR-medewerkers die een klacht indienden vonden hun eigen naam terug op de lijst van mensen die ontslagen worden, en ook die van een flink aantal medewerkers die als uitblinkers beschouwd worden. Het gaat volgens de aanklagers meestal om oudere werknemers. Toen de HR-medewerkers de lijst onder de loep namen werd duidelijk dat minstens twintig op  dertig namen ouder zijn dan vijftig.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in