Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM stopt met werven voor functies die AI ook kan doen

IBM stopt grotendeels met het aannemen van nieuwe medewerkers in functies die vervangen kunnen worden door AI en automatisering. Dat zou in vijf jaar om 7.800 fte’s gaan.
Robot aan het werk
© Shutterstock
Shutterstock

Dat meldt CEO Arvind Krishna in een gesprek met Bloomberg. Volgens hem kan “makkelijk 30% van de back-officemedewerkers vervangen worden door AI.” Het gaat om functies die geen direct contact hebben met klanten, zoals HR. Back-officemedewerkers die vrijwillig vertrekken worden bijvoorbeeld niet vervangen, laat een woordvoerder weten aan Bloomberg.

De snelle voortgang van de ontwikkelingen in AI leiden al enige tijd voor zorgen over de arbeidsmarkt aan de ene kant, terwijl veel bedrijven op zoek gaan naar de kansen die dit voor hen biedt. IBM is een van de eerste grote bedrijven die zo duidelijk naar buiten komen met een nieuw personeelsbeleid als gevolg van de ontwikkelingen in AI.

Eenvoudigere taken

Vooralsnog denkt Krishna alleen aan de vervanging van taken die goed geautomatiseerd kunnen worden, zoals het maken van werkgeversverklaringen en het schuiven met medewerkers tussen diverse afdelingen. Geavanceerdere HR-taken zoals het beoordelen van de samenstelling van het personeelsbestand en de productiviteit zullen de komende tien jaar niet vervangen worden door AI.

Naar softwareontwikkelaars en medewerkers die direct contact hebben met klanten blijft IBM wél op zoek. Volgens Krishna zijn nu ook makkelijker medewerkers voor die functies te vinden dan een jaar geleden. Het bedrijf heeft nu 260.000 medewerkers in dienst. Eerder dit jaar kondigde IBM aan rond de 5.000 medewerkers te zullen ontslaan. In het eerste kwartaal is het personeelsbestand echter met 7.000 mensen gegroeid.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in