Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM moet interne e-mails overhandigen in zaak over leeftijdsdiscriminatie

IBM heeft in een van de meerdere lopende rechtszaken over leeftijdsdiscriminatie de opdracht gekregen om interne e-mails te overhandigen. Daarin zou besproken worden om oudere werknemers van de hand te doen.
IBM-CEO Rometty
© IBM
IBM

Dat meldt The Register maandag. IBM heeft te maken met meerdere rechtszaken op gebied van leeftijdsdiscriminatie. Het bedrijf ontkent in alle toonaarden dat er sprake is van "systemische leeftijdsdiscriminatie", ondanks dat de Amerikaanse Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) dit bewezen acht.

De rechter wil nu dat IBM de e-mails overhandigt waarin leidinggevenden de plannen over het ontslaan van oudere werknemers bespreken. Deze dateren uit 2018 en werden genoemd in andere onderzoeksrapporten, die dienden voor andere rechtszaken.

Dinobabies

Ook is er sprake van een nog iets oudere e-mail waarin IBM-medewerkers ‘dinobabies’ worden genoemd. Deze zou verstuurd zijn door een voormalig hoofd verkoop en distributie in Europa. Volgens de rechter zijn de e-mails mogelijk bewijsstukken voor het doelbewust veranderen van het profiel van IBM-medewerkers naar een jongere leeftijd.

Ouderen in Nederland

Hoewel er flinke krapte is op de arbeidsmarkt, is er nog altijd een groep die geen of moeilijk een baan vindt. Het gaat hier om de groep 50-plussers, die ondervertegenwoordigd zijn in de werkende groep IT’ers. Er is verbetering zichtbaar, blijkt uit cijfers van het CBS. De gemiddelde leeftijd van ICT’ers is tussen 2008 en 2018 namelijk toegenomen. In 2008 was 29% van alle werkzame ICT’ers 45 jaar of ouder, maar in 2018 was dit al 40%.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in