Loopbaan

Carriere
Oudere IT'er

Oudere IT’er de dupe van stereotypes

Wel verbetering zichtbaar voor oudere IT’ers op de arbeidsmarkt.

© CC0 Pixabay,  Stevepb
7 februari 2020

Hoewel er flinke krapte is op de arbeidsmarkt, is er nog altijd een groep die geen of moeilijk een baan vindt. Het gaat hier om de groep 50-plussers, die ondervertegenwoordigd zijn in de werkende groep IT’ers. Is er sprake van ‘ageism’ op de arbeidsmarkt? En hoe gaan we dat tegen?

De IT-arbeidsmarkt is een markt met veel jonge mensen. In december meldde IT Pro op basis van onderzoek van HR-analistenbedrijf Visier dat de gemiddelde leeftijd van werknemers in de techindustrie zelfs vijf jaar lager ligt dan in andere branches. 42,6 procent van de tech-werknemers bestaat uit zogeheten millennials: mensen tussen de 20 en 33 jaar oud. De baby boomers, de generatie geboren tussen 1945 en 1955, is goed voor slechts 11,7 procent van het personeelsbestand in de techbranche.

Nederlandse cijfers laten iets vergelijkbaars zien. Volgens de factsheet ICT-beroepen van het UWV zijn 55-plussers ondervertegenwoordigd in de ICT. Ongeveer 14 procent van de werkzame ICT’ers is ouder dan 55 jaar, terwijl deze leeftijdsgroep gemiddeld 20 procent van de werkzame bevolking in ons land beslaat. Tegelijkertijd zijn er juist opvallend veel ICT’ers van 55 jaar of ouder met een WW-uitkering. Maar liefst vier op de tien ICT’ers met een WW-uitkering valt in deze leeftijdsgroep. Nog eens 24 procent van de IT’ers in de WW valt in de leeftijdsgroep 45 tot 55 jaar.

Bovendien vindt nog geen drie op de tien ICT’ers van boven de 55 jaar in de WW binnen 12 maanden na ingang van de uitkering een baan, constateerde AG Connect in juni vorig jaar op basis van cijfers van het UWV. “Ter vergelijking: onder ICT’ers van 25 tot 35 is dit bijna 8 op de 10”, aldus Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur van UWV, destijds. Dat verschil is echter ook bij diverse andere beroepsgroepen zichtbaar.

Is dit ageism?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!