Overslaan en naar de inhoud gaan

Cao-lonen ICT'ers met 3% gestegen in 2022

De cao-lonen in de bedrijfstak informatie en communicatie - waar ook ICT'ers onder vallen - zijn in 2022 met 3% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is 0,2 procentpunt minder dan de gemiddelde stijging van cao-lonen en veel minder dan de inflatie van vorig jaar.
Salaris
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De gemiddelde stijging over alle cao-lonen komt in 2022 uit op 3,2%, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De grootste stijging zat in de sector overheid, met 4,1%. Bij particuliere bedrijven namen de cao-lonen met 3,0% toe.

Binnen de bedrijfstak informatie en communicatie -  waar naast ICT-beroepen ook uitgeverijen en andere mediabedrijven onder vallen - was de stijging dus minder hoog dan het gemiddelde, al is deze wel hoger dan in de afgelopen tien jaar. In 2021 stegen de lonen bijvoorbeeld met 2,1% en in 2012 slechts met 0,8%. De contractuele loonkosten - die bestaan uit cao-lonen en werkgeverspremie - stegen wel even hard als het gemiddelde, namelijk met 3,6%. 

Stijging minder hard dan inflatie

De cao-lonen stegen veel minder hard dan de inflatie. Hoewel er nog geen cijfers bekend zijn over heel 2022, is al wel duidelijk dat de consumentenprijzen in de eerste tien maanden van 2022 met zo'n 10% stegen. Volgens het CBS komt de reële cao-loonontwikkeling, de cao-loonontwikkeling gecorrigeerd voor inflatie, rond de -6% uit in 2022. "Sinds de start van de publicatie van deze jaarcijfers in 1973 is zo’n groot verschil tussen cao-loonstijging en inflatieontwikkeling nog niet voorgekomen", aldus het CBS.

Wat de reële cao-loonontwikkeling voor de bedrijfstak informatie en communicatie is, is niet bekend gemaakt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in