Loopbaan

Carriere
Geld

CAO-lonen ICT'ers stegen in 2021 minder hard

Stijging gelijk aan het gemiddelde. 

© CC0 - Pixabay stevebp
6 januari 2022

Stijging gelijk aan het gemiddelde. 

De CAO-lonen stegen in 2021 minder hard dan een jaar eerder. Gemiddeld was er sprake van een stijging van 2,1%, tegenover een gemiddelde van 2,9% in 2020. Ook in de sector Informatie en Communicatie - waar naast uitgeverijen en andere mediabedrijven ook ICT-beroepen onder vallen - viel de CAO-loonstijging lager uit dan in 2020.

De CAO-lonen binnen de sector Informatie en Communicatie stegen afgelopen jaar met 2,1%, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Daarmee is de loonstijging gelijk aan het gemiddelde, maar lager dan de stijging van consumentenprijzen. In de eerste elf maanden van 2021 lagen de consumentenprijzen gemiddeld 2,4% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Een verklaring voor de lagere stijging geeft het CBS niet. Maar in 2020 was wel sprake van een uitzonderlijk hoge CAO-loonstijging. Toen stegen de lonen gemiddeld met 2,9%, wat de grootste stijging in twaalf jaar tijd was, ook voor ICT-beroepen. In 2019 stegen de CAO-lonen binnen de sector Informatie en Communicatie bijvoorbeeld met slechts 1,6%.  

Weinig CAO's onder ICT'ers

CAO's zijn binnen de ICT niet heel populair meer. Uit het salarisonderzoek, dat AG Connect en Berenschot vorig jaar onder ruim 700 ICT'ers uitvoerden, blijkt bijvoorbeeld dat het salaris bij 34% van de ICT'ers is vastgesteld op basis van een CAO. Een veel groter aandeel - 44% - maakt hier individuele afspraken voor. Bij krap een kwart is het salaris vastgesteld op een bedrijfsspecifieke salarisindeling.

De belangrijkste CAO voor ICT'ers is die voor de gehele bedrijfstak, namelijk de ICK-CAO. 

Doe mee aan het opleidingenonderzoek!

Bijblijven is als IT’er enorm belangrijk. AG Connect vraagt zich af hoe IT'ers daar in 2021 mee omgingen. Heb je opleidingen kunnen volgen? En wat zijn de plannen voor 2022?

Doe mee aan ons opleidingenonderzoek en vertel het ons! Deelnemers maken bovendien kans op een Baseus 11-in-1 Smart Hub Station USB-C t.w.v. 89 euro. Invullen kost 10 minuten van je tijd en is volledig anoniem.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.