Overslaan en naar de inhoud gaan

'X (Twitter) vertraagde toegang tot nieuwsmedia en concurrenten'

X, het voormalige Twitter, zorgde er expres voor dat bepaalde websites er langer over doen om te laden, stelt The Washington Post na eigen onderzoek. Klikte een gebruiker op een link naar bijvoorbeeld The New York Times, dan duurde het wel vijf seconden voor die site daadwerkelijk geladen werd. Inmiddels lijkt het probleem weer verholpen te zijn.  

Een afbeelding met daarop de logo's van Twitter, X en een foto van Elon Musk
Shutterstock

The Washington Post probeerde bij diverse websites hoe lang het duurt om ze te openen. Daarvoor gebruikte het de verkorte url's die X gebruikt, namelijk t.co.

Bij een aantal van die sites duurde het wel vijf seconden voor de pagina daadwerkelijk geladen werd, aldus de krant. Het gaat om concurrenten van X, zoals Facebook, Instagram, Bluesky en Substack, maar ook om nieuwssites als Reuters en The New York Times. The Washington Post benadrukt dat dit allemaal websites zijn die eerder door X-eigenaar Elon Musk bekritiseerd werden.

De bevindingen van The Washington Post staan niet op zichzelf: Reuters voerde de test zelf ook uit en komt tot dezelfde conclusie als de Amerikaanse krant. En ook The New York Times heeft de vertraging opgemerkt.  

Snel laden is belangrijk

Als het te lang duurt voor een website laadt, kan een gebruiker ongeduldig worden en afhaken. Daarom investeren diverse grote websites veel in het zo snel mogelijk laden van hun website. 

Wanneer de vertraging precies begon, is niet duidelijk. The Washington Post kwam het probleem op het spoor na een bericht op Hacker News. Degene die dat bericht heeft geplaatst vertelt aan de Amerikaanse krant dat de vertraging bij The New York Times op 4 augustus begon. Op diezelfde dag stak Musk fel van leer tegen deze krant en riep hij gebruikers op om hun abonnement op te zeggen. Aanleiding was een artikel van The New York Times over politieke controversie in Zuid-Afrika, waar Musk geboren is.

Opvallend is dat X de vertraging na de publicatie van de bevindingen in The Washington Post weer verwijderd heeft. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in