Overslaan en naar de inhoud gaan

Musk onthult nieuw AI-bedrijf voor 'begrip van het universum'

Elon Musk heeft gisteren aangekondigd een nieuw bedrijf te hebben opgericht - genaamd xAI - met als doel "het universum werkelijk te begrijpen". Wat daar precies mee wordt bedoeld, is niet duidelijk, maar het ontwikkelen van een "veiligere AI" is wel onderdeel van de bedrijfsstrategie.
Elon Musk
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De website van xAI toont niet veel meer dan een lijst van prominente ontwikkelaars die Musk heeft weten te interesseren voor het doel dat hij met zijn nieuwste bedrijf wil nastreven. Die geworven AI-experts komen van DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Tesla en de universiteit van Toronto. Een belangrijk deel van de aankondigingstekst gaat over de mijlpalen waar deze mensen allemaal bij betrokken zijn geweest. Verder zegt het team vragen te willen beantwoorden tijdens een Twitter Spaces chat op vrijdag 14 juli.

Gisterenavond ging Musk ook al even in op het doel van xAI tijdens zo'n 'uitzending' op zijn socialmediaplatform Twitter. De miljardair zei in dat Spaces Event er niet op uit te zijn expliciet moraliteit in te bouwen in zijn AI, maar "xAI zal op zoek gaan naar manieren om een maximaal nieuwsgierig AI te ontwikkelen."

"Als het probeert de ware aard van het universum te begrijpen, is dat het beste waar ik op kan komen vanuit het oogpunt van AI-veiligheid. Ik denk dat het pro-humanity gaat worden vanuit het standpunt dat humanity veel interessanter is dan non-humanity", zei Musk.

Plan zingt al langer rond

Musk heeft in februari al aangekondigd dat hij een nieuwe chatbot wil ontwikkelen genaamd TruthGPT waarmee hij ook de ware aard van het universum wil begrijpen door het AI model "te laten zoeken naar de maximale waarheid."  TruthGPT moet concurreren met ChatGPT, Bing AI (beiden gebaseerd op OpenAI's large laguage model GPT) en Bard (gebaseerd op Google's large language model PaLM). Het nieuwe bedrijf xAI dat in maart al werd geregistreerd als X.AI Corp, gaat die ontwikkeling vermoedelijk onder zijn hoede nemen.

De website van xAI vermeld verder nog dat het los staat van X Corp - het moederbedrijf van Twitter - maar er wel nauw mee zal samenwerken, net als met Muks autobedrijf Tesla en andere bedrijven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in