Overslaan en naar de inhoud gaan

Introductie LibreOffice 7 verbetert compatibiliteit met Microsoft 365

The Document Foundation gaf deze week de gloednieuwe versie vrij van hèt alternatief voor Microsoft 365: LibreOffice 7.0. Wie geen behoefte heeft aan cloudgebaseerde verwerking van documenten en spreadsheets maar wel regelmatige functievernieuwing wil, heeft tegenwoordig steeds minder keuze. LibreOffice wil die keuze zijn.
LibreOffice 7.0
© The Open Document Foundation
The Open Document Foundation

De keuze voor de office-software van Microsoft vergt bij veel organisaties weinig discussie. Dat kan de komende tijd nog wel eens veranderen nu Microsoft de koers heeft ingezet om deze software meer en meer als cloudgebaseerd platform aan te bieden. Office 2019 bestaat nog wel maar veel vernieuwing zal er niet meer aan plaatsvinden.

Cloud of cloudloos

In februari vorig jaar omschreef Microsoft de 2019-versie van zijn kantoorpakket als 'bevroren in de tijd'. In de vergelijking tussen het traditionele, lokaal te installeren pakket en de cloudverbonden 365-uitvoering wint laatstgenoemde het. Verbeteringen zoals nieuwe functionaliteit komen niet naar Office 2019. Alles is er bij Microsoft op gericht klanten naar Microsoft 365 de online versie van de applicaties te migreren.

Maar niet alle organisaties zijn zo happig op die cloudtrend. Die maakte weliswaar in de coronatijd buiten kantoor werken een stuk makkelijker, maar organisaties kunnen verschillende redenen hebben om vertrouwelijke informatie lokaal te houden, bijvoorbeeld wettelijke vereisten.

Native .docx

Het opensource-alternatief LibreOffice biedt dan uitkomst. De ontwikkelaars werken ook hard aan het wegwerken van de nadelen die kleven aan het gebruik van de niet-standaard software. Zo is de compatibiliteit met de Office-applicaties een immer terugkerend punt, maar die is met de komst van LibreOffice 7.0 weer verbeterd. Zo kunnen LibreOffice 7-documenten nu in het native 2013/2016/2019 .docx-format worden weggeschreven in plaats van de 2007-compatibility modus.

Spreadsheets kunnen nu worden weggeschreven in .xlsx-format met namen die langer zijn dan 31 karakters. Het gebrek aan die mogelijkheid was een frustratie bij het gebruik van eerdere versies. Ook is de export van xlsx-checkboxen mogelijk.

LibreOffice 7.0 schrijft standaard weg in het 2019 Open DocumentFormat (ODF) 1.3-format. Dat houdt in dat documenten kunnen worden voorzien van een digitale handtekening en van OpenPGP-gebaseerde XML-encryptie. Verder zijn nieuwe grafische mogelijkheden toegevoegd.

Gratis

De nieuwe opensource software is nu beschikbaar op alle belangrijk pc-besturingsystemen en is - niet onbelangrijk - gratis te gebruiken. De ontwikkelaars van de software werken voor bijna drie kwart bij commerciële bedrijven zoals Collabora, Red Hat en CIB. De overige zijn echte vrijwilligers.

 

Update:

Naar aanleiding van lezersreactie verduidelijking aangebracht over Office 2019, Office 365 en de cloudconnectie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in