Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe LibreOffice-versie leent lint van Microsoft Office

The Document Foundation heeft versie 6.2 uitgebracht van zijn applicatiepakket LibreOffice. Onder de diverse vernieuwingen in die release bevindt zich een zogeheten 'tabbed UI', die bedoeld is als "een vertrouwde gebruikersinterface voor mensen die overstappen van bedrijfseigen kantoorsoftware" en zo'n UI gewend zijn. Daarnaast heeft LibreOffice in de nieuwe release ook een twee andere UI-soorten in zijn nieuwe NotebookBar.
LibreOffice tabbed UI
© The Document Foundation
The Document Foundation

De NotebookBar in de nieuwste LibreOffice-versie vertegenwoordigt een radicaal nieuwe benadering van de gebruikerinterface, stelt de stichting achter de ontwikkeling van dit open source-pakket. De veranderde gebruikersinterface is gebaseerd op het MUFFIN-concept (My User Friendly & Flexible INterface) dat eind 2016 al is aangekondigd en dat moet zorgen voor een gebruiksvriendelijk en flexibel aanpasbaar uiterlijk voor de tegenhanger van Microsoft Office.

Drie UI-'smaken'

In het kader van dat design-gerichte concept komt de NotebookBar nu in drie 'smaken' voor de gebruikersinterface. Dit zijn de indeling in tabs, naar voorbeeld van Microsofts Office-lint (ribbon), een opzet in groepen, en een UI ingedeeld naar context. Eerstgenoemde moet dus direct bekend en bruikbaar zijn voor overstappers vanaf Microsofts marktdominante Office-pakket. De tweede geeft gebruikers met slechts één muisklik meteen toegang tot veelgebruikte, zogeheten 'first-level' functies. Zogeheten 'second-level' functies zijn dan met twee muisklikken te bereiken.

Tot slot is er de contextuele UI-indeling waarbij de cohesie tussen de verschillende kantoorapplicaties in LibreOffice hechter is gemaakt. De consistentie tussen bijvoorbeeld de tekstverwerker en de spreadsheet is daarbij vergroot. Naast deze uiterlijke verbetering op basis van MUFFIN bevat LibreOffice 6.2 ook vernieuwingen onder de motorkap. Dit omvat onder meer een verhoogd prestatieniveau voor het bijhouden van wijzigingen in grote documenten, verbeteringen in de cloud-uitvoering van LibreOffice, plus een vereenvoudigde en meer responsive gebruikersinterface voor mobiele apparaten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in