Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota: Corona stuwt cybercrime

De crisis door de Covid-19 pandemie heeft een stimulerende werking op cybercrime en fraude via internet. Ondertussen is er sprake van "in elk geval een tijdelijk effect" op gewone misdaad, zo merkt het ministerie van Justitie en Veiligheid op in de stukken van de Miljoenennota 2020.
Covid-19
© Pixabay licence
Pixabay licence

Justitie signaleert dat de dreiging van digitale misdaad nu in de lift zit. In de zogeheten veiligheidsaanpak bekijkt het ministerie waar de dreigingen zijn en wat er dan voorrang moet krijgen in de aanpak. De hiervoor gehanteerde Veiligheidsagenda is tussentijds herijkt, meldt JenV nu in zijn stukken van de Miljoenennota 2020. "De coronacrisis heeft in elk geval tijdelijk effect op criminaliteitsvormen: inbraken, zakkenrollen en andere vormen van traditionele criminaliteit daalden tijdelijk, terwijl fenomenen als cybercrime en fraude via internet in omvang groeien."

Minder maar harder

Trends die eerder zijn gesignaleerd, lopen hierbij wel door. Dit betreft bijvoorbeeld het beeld van Justitie dat criminaliteit lijkt te verharden, ook onder jongeren. Deze trend contrasteert met de sterke daling van de algemene jeugdcriminaliteit, zoals geregistreerd door middel van aangiftes en onderzoeken. "Grensoverschrijdende criminaliteit, cybercrime en drugscriminaliteit blijven aandacht vereisen."

Justitie 'waarschuwt' hierbij dat de maatschappelijke kloven, bijvoorbeeld tussen rijk en arm, zich al langere tijd aan het verdiepen zijn in Nederland. Met "het onvermijdelijke economisch laagtij" dat er aan komt, zal criminaliteit inclusief cybercrime "de komende tijd extra aandacht" nodig hebben. Justitie wil hiervoor ook snellere en gerichte bestraffing van jongeren die zich schuldig maken aan cybercrime.

Verdienmodellen verstoren

"De dreiging van cybercrime neemt toe. In antwoord hierop gaan we door met de verstoring van criminele verdienmodellen. We houden aandacht voor slachtoffers van online criminaliteit en zetten gericht in op veilig internet-gedrag, onder meer met een preventieconvenant tussen publieke en private partners." Het ministerie zet 10 miljoen euro extra in voor het uitvoeren van de Wet Computercriminaliteit III. "Er komen strakkere waarborgen voor de publieke aanschaf van hacksoftware en grotere inzet op het beschermen van de privacy van burgers onderling. Stevige inzet is er op het verspreiden van wraakporno; dit wordt als een zelfstandig delict strafbaar gesteld."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in