Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota: overheid wil in 2021 broncodes vrijgeven

Het kabinet wil in 2021 de broncodes van de overheid zoveel mogelijk vrij te geven. Ook worden overheden gestimuleerd om hun software via een opensourcelicentie te delen. Dat schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in hun begroting over 2021.
BZK-minister Knops
© ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
ministerie van Binnenlandse Zaken en

Staatssecretaris Raymond Knops riep hiertoe in april in een beleidsbrief al op, nu wordt het ook, met jaartal, in de begroting genoemd. Hij schreef dat er over het gebruik van opensourcesoftware al beleid is, maar dat in zijn brief toen het accent lag op het vrijgeven van software. “Het gebruik en het vrijgeven van open source liggen in elkaars verlengde. Van een overheid die gebruik maakt van open source software mag immers ook worden verwacht dat ze software die zij zelf ontwikkelt tevens actief deelt met de samenleving”, aldus Knops.

Open, tenzij

De beleidslijn wordt ‘open, tenzij’. Overheden worden gevraagd broncode vrij te geven, tenzij er gegronde redenen zijn om het niet te doen. Dat kan bijvoorbeeld als er belangen zijn nationale of openbare veiligheid of als de vertrouwelijke werkwijze van de overheid anders wordt geschaad. Ook moeten overheidsorganisaties per geval inschatten of de maatschappelijke baten van openstelling tenminste opwegen tegen de kosten van het vrijgeven van de broncode.

De overheid schrijft te werken aan een toegankelijke en transparante digitale overheid. Met NL DIGITAAL: Data Agenda Overheid is er concreet invulling gegeven aan het verder ontwikkelen van het databeleid van de overheid. Er wordt gewerkt aan het verder op orde krijgen van de data- en informatiehuishouding, het effectief delen van overheidsdata, bijvoorbeeld in de vorm van ‘open data’ en het verantwoord werken met gegevens. Dat gebeurt door gebruik te maken van algoritmische data-analyses en kunstmatige intelligentie. “Op deze terreinen valt er binnen de overheid nog het nodige te verbeteren. Dit vraagt om continue verbetering van de centrale data-infrastructuur en toegesneden wet- en regelgeving”, aldus BZK.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in