Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota: flinke investering in digitale hulpmiddelen in strijd tegen Covid-19

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) investeert flink in digitale hulpmiddelen in strijd tegen Covid-19. Zo krijgt een programma genaamd Corona Data volgend jaar 8,8 miljoen euro, blijkt uit de begroting van het ministerie voor 2021. Daarnaast investeert het ministerie opnieuw flink in de digitalisering van de zorg.
covid-19 test
© CC0 - Pikist.com
CC0 - Pikist.com

Het programma Corona Data heeft volgens de begroting als doel om met behulp van data sneller op uitbraken te reageren, zowel lokaal als nationaal. Op die manier moet de virusontwikkeling in Nederland zo dicht mogelijk gevolgd worden. "Nu de besmettingen weer toenemen zien we de aandacht voor de functionaliteit en de inhoud van het dashboard nog meer toenemen."

Ook krijgt de GGD GHOR volgend jaar een extra investering vanwege Covid-19. In totaal wordt er 100 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor kosten rondom het opzetten van een app, een nieuw digitaal registratiesysteem voor de testen, klantencontactcentrum en bron- en contactonderzoek. Hoeveel er specifiek voor de digitale hulpmiddelen wordt vrijgemaakt, is niet bekendgemaakt. 

Het kabinet maakt verder meer geld vrij voor technologische mogelijkheden voor zorg op afstand. Deze vorm van digitale zorg bleek tijdens de coronacrisis namelijk van grote waarde. De verwachting is dat veel zorgaanbieders en hun cliënten hier blijvend behoefte aan hebben. "Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden van beeldschermzorg, indicatiestelling via een app en medicijndispensers." De hoop is bovendien dat cliënten door e-health langer thuis kunnen blijven wonen. Daarom wordt ook volgend jaar flink ingezet op ondersteuning en zorg op afstand via digitale toepassingen, bijvoorbeeld via de al eerder aangekondigde Stimuleringsregeling EHealth Thuis voor zorgaanbieders. Voor deze regeling wordt in 2021 19,6 miljoen euro beschikbaar gemaakt. 

Digitalisering in de zorg

VWS investeert ook op andere fronten in digitalisering in de zorg. Zo wordt volgend jaar de kaderwet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg aangeboden aan het parlement. "Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg is belangrijk om goede zorg te kunnen leveren. Een zorgverlener moet op het juiste moment over de juiste informatie beschikken om te weten wat er speelt en welke behandeling een patiënt eerder heeft gehad. Tijd die een verpleegkundige of arts aan een patiënt kan besteden en waarmee het werkplezier kan worden vergroot. Het kabinet zet zich daarom in voor een brede toepassing van e-health en digitaal ondersteunende zorg", aldus het ministerie in de begroting.

Ook komt er weer meer geld vrij voor de stimuleringsregeling InZicht uit het kennis, informatie en innovatiebeleid. Die regeling is bedoeld om zorginstellingen hun ICT-infrastructuur en de technologie van hun systemen aan te laten passen. Dat is nodig, omdat er meer ingezet wordt op digitale gegevensuitwisseling, wat "veilig en eenduidig" moet plaatsvinden. Voor de regeling is in 2021 27,2 miljoen euro beschikbaar gemaakt. 

Om te zorgen dat de informatiebeveiliging hoog op de agenda blijft staan bij de digitalisering in de zorg, wordt structureel 1,5 miljoen euro uitgetrokken om diensten door te ontwikkelen en te professionaliseren. Dit budget is ook bedoeld voor de Z-CERT-organisatie - het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg - en collectieve deelname van zorgsectoren.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in