Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister wimpelt verzoek af om bouw Microsoft-datacenter alsnog te staken

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge vertrouwt erop dat de provincie Noord-Holland zijn taken bij het verlenen van de omgevingsvergunning van de bouw van een datacenter van Microsoft goed heeft uitgevoerd. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen.
Energievoorziening Microsoft-datacentrum Middenmeer
© agconnect.nl
agconnect.nl

IT-politicus van het Jaar 2022 Renske Leijten vroeg opheldering over de bouw van het datacenter terwijl er (nog) geen vergunning was verleend door de provincie. De gemeente verleende eerder al 2021 een vergunning, maar bleek niet de juiste organisatie om zo’n vergunning te geven. Uiteindelijk verleende Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in opdracht van de provincie de vergunning alsnog. De bouw ging echter al die tijd door.

Leijten wilde naar aanleiding daarvan weten hoe het kan dat Microsoft ondanks het ontbreken van een vergunning toch door mocht bouwen. Volgens De Jonge blijkt dat de start van de bouwwerkzaamheden door Microsoft echter wetmatig was, op basis van gedoogbeslissingen. Het risico dat er alsnog een streep doorheen had gekund, was voor Microsoft.

De Jonge geeft op de vraag of er sprake was van een voorkeursbehandeling voor Microsoft aan dat voor alle partijen dezelfde juridische kaders gelden. “Voor zover ik dat kan beoordelen heb ik niet de indruk dat Microsoft een voorkeursbehandeling krijgt ten opzichte van andere bedrijven en burgers.”

Bouw alsnog staken

Hij schrijft verder dat hij erop vertrouwt dat de provincie de toebedeelde taken goed uitvoert. Het verzoek van Leijten om de bouw alsnog te staken vanwege het overtreden van de wettelijke vereisten lijkt van de minister dus nul op rekest te krijgen.

Minister De Jonge beantwoordde ook Kamervragen van D66-Kamerlid Boulakjar. Ook daarin geeft hij aan dat er geen sprake is geweest van een voorkeursbehandeling, maar dat de provincie de bouw heeft toegestaan op basis van gedoogbesluiten. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in