Overslaan en naar de inhoud gaan

Legalisering voor vergunningloze datacenterbouw van Microsoft

Microsoft heeft de definitieve omgevingsvergunning gekregen voor de bouw van een datacenter in het Noord-Hollandse dorp Middenmeer. Er werd al enige tijd zonder vergunning gebouwd aan het datacentrum in de Wieringermeerpolder, met toestemming van de provincie. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft woensdag de vergunning voor de bouw en het gebruik van het datacenter afgegeven.
Datacenter Microsoft Middenmeer
© Shutterstock
Shutterstock

De gemeente Hollands Kroon, waar Middenmeer onder valt, gaf in januari 2021 toestemming voor de bouw van het datacenter. Later bleek dat niet de gemeente, maar de provincie de omgevingsvergunning hiervoor moest afgeven. De provincie gedoogde de bouw van het datacentrum, terwijl zij met de gemeente en Microsoft werkte aan een nieuw vergunningsproces.

Stikstofprobleem

De bouw in Wieringermeer leverde later kritiek op, omdat de Raad van State in november 2022 een streep door de algemene bouwvrijstelling zette vanwege stikstof. De bouw van het datacentrum ging echter zonder vergunning en bijbehorende stikstofberekening gewoon door. "Uit de beoordeling hiervan blijkt nu dat de bouw en het gebruik van het datacenter geen negatieve gevolgen hebben voor de Natura 2000-gebieden", laat de provincie Noord-Holland daarover weten.

In februari dit jaar heeft D66-Kamerlid Faissal Boulakjar nog Kamervragen gesteld over de illegale bouw van het datacenter. Zijn partij is verontwaardigd dat Microsoft kan doorbouwen "terwijl de bouw van 100.000 woningen vertraagd wordt door het wegvallen van de bouwvrijstelling", aldus Boulakjar in zijn vragen aan minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). De bouw was toen al een jaar gaande.

Regionale afstemming

Eind maart heeft minister De Jonge laten weten dat er uitstel was in de beantwoording van de Kamervragen. De normaal geldende termijn van drie weken was niet haalbaar. "De reden van het uitstel is dat zowel de interdepartementale als regionale afstemming ten behoeve van de beantwoording meer tijd vergt."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in