Overslaan en naar de inhoud gaan

Opheldering geëist over illegale datacenterbouw Microsoft in Wieringermeer

D66 wil van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) weten hoe het kan dat het Amerikaanse Microsoft een datacentrum in Wieringermeer bouwt, zonder dat het softwareconcern daar de vereiste bouw- en stikstofvergunningen voor heeft. De partij is verontwaardigd dat Microsoft kan doorbouwen "terwijl de bouw van 100.000 woningen vertraagd wordt door het wegvallen van de bouwvrijstelling", schrijft D66-Kamerlid Faissal Boulakjar in Kamervragen aan De Jonge.
minister De Jonge, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De Raad van State zette in november 2022 een streep door de bouwvrijstelling. Bouwprojecten krijgen niet meer automatisch toestemming om tijdelijk stikstof uit te stoten, wat tot vertraging in de bouw leidt. Microsoft is al een jaar bezig met de bouw, meldt NRC.

Huizenbouw wel stilgelegd

"Terwijl de bouw van veel betaalbare huizen stilligt vanwege complexe stikstofberekeningen, gaat de bouw van hyperscale-datacenter van Microsoft door zonder vergunning", twittert Boulakjar. Het D66-Kamerlid wil onder meer van de minister weten of Microsoft een uitzonderingspositie heeft om zonder bouw- en stikstofvergunningen te mogen bouwen.

Ook wil de D66'er van De Jonge weten wat de gevolgen zijn voor de vergunningverlening van woningbouw in de omgeving van het in aanbouw zijnde datacentrum en welke gevolgen de bouw heeft op de nabijgelegen natuur.

Hoe aanpakken?

De minister moet ook zeggen wat er gebeurt als de vergunningen niet rondkomen. Boulakjar wil daarnaast weten of er aan meer (grote) bouwprojecten wordt gewerkt zonder de vereiste bouw- en/of stikstofvergunningen en wat de minister daaraan gaat doen.

Ook GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet eist opheldering. "Belachelijk", twittert zij. "Grote bedrijven staan niet boven de wet." Zij wil onder meer van De Jonge weten hoe het kan dat kennelijk verwarring is ontstaan tussen de gemeente Hollands Kroon en de provincie Noord-Holland over de vergunningverlening.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in