Overslaan en naar de inhoud gaan

Afsluiting internet door overheden kost wereldwijd miljarden

Het blokkeren van internetsites, diensten of zelfs de complete internettoegang in een land heeft grote implicaties voor de rest van de wereld. Halverwege 2022 zijn de kosten al opgelopen tot 10 miljard dollar, becijferde TOP10VPN. En dat bedrag is al meer dan het dubbele van wat de schade over heel 2021 bedroeg. Rusland is dit jaar met 8,77 miljard de grootste stoorzender.
Schaar netwerk
© Shutterstock
Shutterstock

Er zijn maar weinig overheden die op grote schaal websites en internetdiensten uit de lucht halen, constateert Top10VPN in het rapport. Het belangrijkste motief om blokkades op te werpen, is om protesten tegen diezelfde overheden de mond te snoeren. Sociale media zijn tegenwoordig een belangrijk communicatiemiddel voor groepen die vreedzaam willen demonstreren tegen overheidsbeleid of een alternatief willen opzetten voor onderdrukkende regimes. Rusland is dit jaar zeer actief daarmee na de inval in Oekraïne en heeft de oppositie, activisten en de vrije pers de toegang ontzegd tot onder meer Facebook, Instagram en Twitter.

Russische internetontkoppeling

De afgelopen jaren heeft Rusland ook gewerkt aan mogelijkheden om zijn online-infrastructuur te kunnen 'ontkoppelen' van het echte internet. Dat Russische 'eigen internet' heeft eind 2019 een test ondergaan die volgens het Kremlin een succes was. Maar daarna heeft de coronacrisis voor uitstel gezorgd. De regering van Vladimir Poetin houdt zich vooralsnog dus bezig met censuur op het reguliere internet.

Maar het Kremlin is niet de enige overheid die internetblokkades opwerpt. De onderzoekers van Top10VPN sommen in hun verslag zestien overheden op die zich schuldig maken aan het grootschalig beperken van de vrije meningsuiting. Zo grijpt ook Pakistan vaak naar dit middel om protesten de mond te snoeren.

Anti-spiekenblokkade

De onderzoekers wijzen ook op andere motieven voor internetblokkades. Zo maken Soedan, Syrië en Algerije vaker gebruik van het blokkeren van sites om te voorkomen dat studenten 'spieken' tijdens hun universitaire examens. Volgens Top10VPN kosten de acties in die categorie gemiddeld 6 miljoen dollar voor elke dag dat de sites onbereikbaar zijn.

Top10VPN gebruikt voor het berekenen van de totale kosten softwaregereedschap dat is ontwikkeld door Netblocks een non-gouvernementele organisatie die zich bezig houdt met internetmonitoring. De tool maakt gebruik van cijfers van de Wereldbank, de ITU, Eurostat en de US Census. Waar de kosten wereldwijd van de internetverstoringen in een specifiek land uit bestaan en hoe die worden berekend met de tool, maken noch Top10VPN noch NetBlocks duidelijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in