Overslaan en naar de inhoud gaan

Rusland vraagt hulp Apple voor Telegram-blokkade

Het Russische verbod op de versleutelde chat-app Telegram wordt verder doorgevoerd. Telecomtoezichthouder Roskomnadzor heeft nu een verzoek bij Apple neergelegd om het functioneren te belemmeren van het in Rusland veelgebruikte WhatsApp-alternatief. Daarnaast is de iPhone- en iPad-maker gevraagd om de Telegram-app voor Russische gebruikers te verwijderen uit zijn app store voor iOS.
telegram logo

Roskomnadzor heeft gister zijn verzoek aan Apple geopenbaard. De Amerikaanse smartphonefabrikant is gevraagd om hulp voor effectieve uitvoering van het Russische verbod op Telegram. Die chat-app geeft gebruikers beveiligde communicatie, die niet door opsporingsinstanties en inlichtingendiensten valt af te tappen. Eerder heeft een Russische rechtbank geoordeeld dat Telegram dergelijke toegang moet faciliteren, maar de chat-app weigert dat.

Bijkomende schade

Vervolgens is de app officieel verboden in Rusland, waar het wel flink in gebruik is - ook door het Kremlin. Dat overheidsorgaan is na het verbod overgestapt op ICQ, dat sinds 2010 in bezit is van een Russische miljardair. In de praktijk blijkt het blokkeren van Telegram lastig, mede doordat die app cloudservices gebruikt. Blokkering op isp-niveau heeft al het neveneffect gehad dat clouddiensten van AWS en Google zijn meegenomen in de Russische Telegram-ban.

De telecomtoezichthouder heeft nu dus aangeklopt bij Apple om push-notificaties van Telegram-berichten aan Russische gebruikers te blokkeren. Dit frustreert dan het functioneren en ook nut van die communicatie-app. Daarnaast heeft Roskomnadzor het verzoek ingediend om de app niet langer als download aan te bieden in Rusland.

Apple heeft één maand de tijd om te reageren op deze verzoeken, zegt Roskomnadzor-directeur Alexander Zharov tegen het Russische persbureau Interfax. Hij spreekt van een juridisch bindende brief, en dat de toezichthouder wacht op een juridisch bindend antwoord. "Omdat Apple, net als andere transnationale bedrijven, een bedrijf is met veel bureaucratische procedures verwachten we een antwoord binnen een maand."

Apple en Google

De gerechtelijke blokkade van Telegram zou ook andere juridische entiteiten verplichten om mee te werken aan het beperken van die chat-app in Rusland. Het is niet bekend gemaakt of en wat voor maatregelen de telecomtoezichthouder gaat nemen als Apple geen gehoor geeft aan de verzoeken tot medewerking. Tot op heden heeft de officiële blokkade een door Roskomnadzor genoemde effectiviteit van slechts 15 tot 30 procent, weet Phys.org te melden. De toezichthouder claimt dat het nog in gesprek is met Android-aanbieder Google over het implementeren van een Telegram-ban.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in