Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Moskou

Rusland claimt succes met afsluiten internet

Ontkoppeling van internet nu mogelijk voor heel Rusland.

Rode plein © CC0 - Pixabay,  NewLightStudio
24 december 2019

Ontkoppeling van internet nu mogelijk voor heel Rusland.

Eerste reeks tests van zelfstandig RuNet zijn na uitstel deze zomer nu uitgevoerd, met succes volgens de Russische regering. De Russische president Vladimir Poetin wil de online-infrastructuur van zijn land onafhankelijk maken van het wereldwijde internet. Daarvoor is begin dit jaar al aangekondigd dat er voor geval van nood een 'uitschakeloptie' moet zijn voor de connectiviteit tussen binnen- en buitenlands internet.

Rusland is er niet op uit om zich af te scheiden van internet, maar wil daar wel toe in staat zijn. Dit voor geval van noodsituaties waarin de Russische regering het noodzakelijk acht om de online-verbinding met de rest van de wereld te verbreken. Landen als Iran en Irak hebben dergelijke acties al wel eens genomen, waarmee mensen en bedrijven binnen hun grenzen zijn afgesneden van internet. Aanleidingen voor deze drastische stap kunnen bijvoorbeeld burgerprotesten over stijgende benzineprijzen zijn.

Balkanisering van internet

De regering van Vladimir Poetin wil het Russische deel van internet gewoon laten functioneren wanneer het zou besluiten om de verbinding met het wereldwijde internet te verbreken. Daarvoor is flink wat werk voor routering van dataverkeer vereist, waaronder ook DNS-verzoeken (domain name system). In de loop van meerdere dagen is afgelopen week getest of dit naar behoren werkt, weet ZDnet nu te melden. Dit op basis van de regeringsverklaring dat de ontkoppeling succesvol is verlopen, wat door Russische media is gemeld.

Aanvankelijk stond deze proef gepland voor afgelopen lente. Die planning is gewijzigd omdat Rusland eerst nog een wet wou aannemen om de mogelijkheid van internetafsluiting te onderbouwen. De wet verplicht internetproviders niet alleen om mee te werken aan het afsluiten, maar legt ze ook de verplichting op om ervoor te zorgen dat het 'binnenlandse internet' goed en onafhankelijk van internet functioneert. Daar hoort ook toezicht op dat RuNet bij.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.