Overslaan en naar de inhoud gaan

Poetin gaat voor 'onafhankelijk Russisch internet’

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag een wet ondertekend die een eigen en onafhankelijk ‘Russisch internet’ voor het land moet opleveren. De wet moet er voor zorgen dat Rusland het internet in het land volledig af kan sluiten van de buitenwereld, en via door de staat gecontroleerde servers kan laten lopen.
© Flickr
Flickr

De wet hing al een tijdje in de lucht. Zo waren de Russische overheid en de grootste internetproviders eerder dit jaar al van plan om het internet volledig af te sluiten in het land, om zo te testen welke aanpassingen er nog nodig waren voordat de wet van kracht kon zijn.

Onafhankelijk internet

De wet, die op 1 november van kracht moet zijn, is er op gericht om de Russische internetproviders te verplichten de onafhankelijkheid van het Russische internet (Runet) te waarborgen op het moment dat de overheid besluit het te willen afsluiten van de buitenwereld. Ook willen de Russen het toezicht op het eigen internet verbeteren.

De Russische telecomwaakhond Roskomnazor moet op een betere manier toezicht houden op het internet en volgens de Russen al het internetverkeer na de toevoeging van de benodigde ‘technische middelen’ via verschillende knooppunten moeten worden leiden. Daar kan de Roskomnazor het verkeer inspecteren, verboden inhoud blokkeren en ‘nutteloze omleidingen’ via buitenlandse servers actief gaan voorkomen.

'Serieus wapen'

De Financial Times tekent op uit de mond van de baas van de Roskomnazor, Alexander Zharov, dat hij het afsluitend van het internet van het land van de buitenwereld "een behoorlijk serieus wapen” vindt, maar vooral hoopt dat het -“net als nucleaire wapens”- in het bezit van verschillende landen ongebruikt zal blijven. De Russen houden al streng toezicht op het eigen internetverkeer in het land maar volgens de krant kan de wet de Roskomnazor helpen de nu inefficiënte blokkeringen van verboden websites, de berichtenapp Telegram en niet-conforme VPN-services.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in