Overslaan en naar de inhoud gaan

Rusland isoleert eigen internet in experiment

De Russische overheid en grootste internetproviders zijn voornemens om Rusland af te sluiten van het internet als onderdeel van een experiment. De test moet inzicht geven in de toepasbaarheid van en eventuele aanpassingen aan een nieuwe wet die in december werd aangenomen.
© Flickr
Flickr

De wet is er op gericht om de Russische internetproviders te verplichten de onafhankelijkheid van het Russische internet (Runet) te waarborgen. In het geval van buitenlandse agressie zouden zij het internet in het land van de rest van het internet af moeten kunnen sluiten en zo de stabiliteit moeten waarborgen.

Toezicht

Ook de mate waarin de Russische telecomwaakhond Roskomnazor toezicht houdt op het internet, moet volgens de Russische overheid worden verbeterd. Al het internetverkeer zou volgens de Russen na de toevoeging van de benodigde ‘technische middelen’ via verschillende knooppunten moeten worden geleid, waar de Roskomnazor het verkeer kan inspecteren, verboden inhoud kan blokkeren en zorg kan dragen voor het voorkomen van ‘nutteloze omleidingen’ via buitenlandse servers.

De exacte datum voor het experiment is niet bekend, maar volgens de Amerikaanse technieuwssite ZDNet is het duidelijk dat deze vóór 1 april zou moeten zijn. Die datum is namelijk de deadline voor het indienen van wijzigingen voor de nieuwe Russische wet, die bekend staat als het ‘Nationale Programma voor Digitale Economie’.

Implementatie baart providers zorgen

Volgens Russische media zijn alle internetproviders het eens geworden over de doelstellingen van de wet, maar is vooral de technische implementatie een zorgenkindje. Volgens de ISP's kan de uitvoering van de wet grote verstoringen van het Russische internetverkeer veroorzaken. Door het uitvoeren van het experiment zullen de providers veel informatie krijgen over de reactie van hun netwerken op de isolatie van het Russische internet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in