Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Rode plein, moksou

Rusland isoleert eigen internet in experiment

Experiment moet input opleveren voor benodigde aanpassingen aan nieuwe Russische 'wet voor stabiliteit'.

Rode Plein © Flickr Petra Links
11 februari 2019

Experiment moet input opleveren voor benodigde aanpassingen aan nieuwe Russische 'wet voor stabiliteit'.

De Russische overheid en grootste internetproviders zijn voornemens om Rusland af te sluiten van het internet als onderdeel van een experiment. De test moet inzicht geven in de toepasbaarheid van en eventuele aanpassingen aan een nieuwe wet die in december werd aangenomen.

De wet is er op gericht om de Russische internetproviders te verplichten de onafhankelijkheid van het Russische internet (Runet) te waarborgen. In het geval van buitenlandse agressie zouden zij het internet in het land van de rest van het internet af moeten kunnen sluiten en zo de stabiliteit moeten waarborgen.

Toezicht

Ook de mate waarin de Russische telecomwaakhond Roskomnazor toezicht houdt op het internet, moet volgens de Russische overheid worden verbeterd. Al het internetverkeer zou volgens de Russen na de toevoeging van de benodigde ‘technische middelen’ via verschillende knooppunten moeten worden geleid, waar de Roskomnazor het verkeer kan inspecteren, verboden inhoud kan blokkeren en zorg kan dragen voor het voorkomen van ‘nutteloze omleidingen’ via buitenlandse servers.

De exacte datum voor het experiment is niet bekend, maar volgens de Amerikaanse technieuwssite ZDNet is het duidelijk dat deze vóór 1 april zou moeten zijn. Die datum is namelijk de deadline voor het indienen van wijzigingen voor de nieuwe Russische wet, die bekend staat als het ‘Nationale Programma voor Digitale Economie’.

Implementatie baart providers zorgen

Volgens Russische media zijn alle internetproviders het eens geworden over de doelstellingen van de wet, maar is vooral de technische implementatie een zorgenkindje. Volgens de ISP's kan de uitvoering van de wet grote verstoringen van het Russische internetverkeer veroorzaken. Door het uitvoeren van het experiment zullen de providers veel informatie krijgen over de reactie van hun netwerken op de isolatie van het Russische internet.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 12 februari 2019 17:10

'Zoals de waard is vertrouwt 'ie zijn klanten.' Als cyber-spion in minstens de top 3 kent Rusland (Poetin) de risico's al te goed.
En altijd handig voor censuur en onderdrukking van dissidenten natuurlijk.

Schijtland.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.