Overslaan en naar de inhoud gaan

Staatssecretaris geeft duidelijkheid over eHerkenning: 540 organisaties in de knel

Zo’n 540 organisaties kunnen geen aangifte doen voor loonheffing of vennootschapsbelasting, omdat zij geen eHerkenning kunnen aanvragen. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën op Kamervragen van de VVD. Als het inlogmiddel ook verplicht wordt voor omzetbelasting, dan komen 60.000 organisaties in de problemen.
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Na de invoering van eHerkenning per januari 2020 blijkt er een ‘restgroep’ te bestaan die niet de mogelijkheid heeft om eHerkenning aan te vragen. Er kunnen daardoor geen zaken worden gedaan met de Belastingdienst.

Het gaat in totaal om zo’n 60.000 organisaties. Het leeuwendeel ervan komt pas in de problemen als de omzetbelasting ook met behulp van eHerkenning moet worden aangegeven, zo blijkt uit antwoorden van Vijlbrief.

Omzetbelasting

Voor de aankomende omzetbelasting is eHerkenning namelijk nog niet vereist, schrijft Vijlbrief.  De gangbare inlogmethode, met een gebruikersnaam en een wachtwoord, blijft voorlopig mogelijk. De 540 organisaties die loonaangifte of vennootschapsbelasting moeten doorgeven met eHerkenning zijn in november door de Belastingdienst met een brief benaderd waarin staat dat zij een commercieel administratiepakket moeten aanschaffen of de aangifte aan een fiscaal adviseur moeten uitbesteden.

Vijlbrief stelt dat er nu voor een ‘aanzienlijk deel’ van de groepen die problemen hebben met eHerkenning nu een oplossing mogelijk is. Er wordt intussen gewerkt aan zowel structurele als tijdelijke oplossingen. Minister Knops van Binnenlandse Zaken zal de Tweede kamer hierover volgens Vijlbrief op korte termijn informeren. Dan worden de details bekendgemaakt en wordt duidelijk wanneer ze beschikbaar zijn.

Gesprek met kerken

In totaal ontving de Belastingdienst tot nu toe zo’n 60 klachten van ondernemers over eHerkenning. Ook kwamen er brieven binnen van FNV en het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO). Volgens Vijlbrief is er met het CIO een gesprek opgestart om zo spoedig mogelijk tot een oplossing te komen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in