Overslaan en naar de inhoud gaan

Chaos dreigt rond loonaangifte 2020: nu al forse wachttijden voor eHerkenning

Er dreigt chaos voor de loonaangifte in het nieuwe jaar. Ondernemers zijn per 1 januari verplicht om in te loggen via eHerkenning voor hun loonaangifte, maar lang niet iedere ondernemer heeft het middel aangeschaft. Wie het inlogmiddel wil aanschaffen krijgt te maken met een wachttijd van enkele weken, zo blijkt uit antwoorden van de minister op Kamervragen van het CDA.
eHerkenning

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelde onlangs vragen over de gevolgen van eHerkenning voor ondernemers en wilde onder meer weten hoeveel ondernemers het inlogmiddel nog moeten aanschaffen voordat het verplicht gebruik ervan geldt. Omdat hij vreest voor lange wachtlijsten, vroeg hij ook hoe minister Knops een chaos rondom de loonaangiftes in het nieuwe jaar gaat voorkomen.

De antwoorden van Knops zijn weinig geruststellend. De Belastingdienst heeft volgens Knops geen exact beeld van het aantal ondernemers dat eHerkenning in het nieuwe jaar nodig heeft, maar nog wel moet aanschaffen. Wel meldt hij dat inmiddels 100.000 ondernemers eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 3 hebben gekocht.  

Aantal ondernemers

Het aantal ondernemers dat eHerkenning al heeft lijkt een minderheid. Uit gegevens van het rapport Bedrijvendynamiek 2018 blijkt dat Nederland op 1 januari 2019 ruim 1,9 miljoen ondernemingen telde. Daarvan waren er ruim 1,2 miljoen ZZP’ers. Zij mogen in 2020 nog wel het gratis inlogmiddel DigiD gebruiken. 

De wachttijden voor eHerkenning beloven ook weinig goeds. Knops schrijft verder dat de meeste ondernemers eind 2019 de middelen aanschaffen, waardoor er op dit moment wachttijden ontstaan. In sommige gevallen duren deze enkele weken. Een reden is dat aanvragen niet juist of onvolledig zijn ingevuld. Ook moeten de identiteit en de bevoegdheden van de aanvrager uitgebreid worden gecheckt. Leveranciers werken er volgens Knops hard aan om de wachttijden terug te dringen.

ZZP'ers ontspringen de dans

Uit eerdere Kamervragen over eHerkenning werd duidelijk dat eenmanszaken voorlopig DigiD in plaats van eHerkenning mogen gebruiken. Voor andere ondernemers gaat het middel zo'n 30 tot 45 euro per jaar kosten. 

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in